OK, priznajem naslov na našem jeziku je baš nespretan (ali je zato na engleskom bolji). Ali bitno je da je sadržaj teksta koristan, a takva mi je namjera.

Naime, bez obzira da li opremate svoju prvu kuhinju ili počinjete više kuhati ili jednostavno želite dopuniti svoja kuhinjska pomagala – ovo je tekst za sve nas. Kažem sve nas, jer ja sa svakog putovanja se vratim sa nekom novom kuhinjskom stvarčicom, koju jednostavno “moram imati”.

U ovom tekstu neću vam pisati šta sve imam u svojoj kuhinji, jer to ne stane ni u tri teksta, a i ne trebaju vam sve te stvari. Pišem vam o osnovnim pomagalima koje će vam olakšati kuhanje i pripremanje hrane, te doprinijeli da sve što skuhate bude odlično.

1.Osnovni set šerpi/tava

Ovo je vjerovatno prva stvar koju će vam i mama reći, a meni se iz prakse to itekako pokazalo tačnim. Pod osnovnim setom podrazumijevam: jednu šerpu srednje veličine, jednu tavu za prženje (jaja i slično), jednu veću šerpu (može, a i ne mora) i tavu za palačinke. U prosjeku cijena takvih setova na našem tržištu se kreće oko 250-300 KM. Ali takvo nešto kad kupite kvalitetno, trajat će vam minimalno 5 godina. Ja preferiram posuđe sa granitnim premazom, jer su mi se pokazali vrlo kvalitetnim.

2. Set noževa

Vrlo konkretno ovdje navodim jedan veliki nož za meso i sve drugo, jedan manji nož i nož za hljeb. Svi drugi noževi su dobrodošli, ali za početak ova 3 su vam osnova.

3. Daska za rezanje

Ako trebate izabrati između drvene daske i staklene, izaberite ovu drugu. Na drvenim daskama se danas često servira hrana i postoje dileme oko toga koliko je to higijenski. S druge strane, osnovna svrha daski za rezanje jeste da njima režete hranu. Moje otkriće prije nekih 5 godina jeste staklena daska za rezanje. Ova daska ne upija mirise, vrlo se lako održava i jako je izdržljiva.

4. Kuhinjski dodaci

Ukoliko volite praviti kolače i slastice onda su osnovni dodaci: mikser, pjenjača, guljač voća i povrća, rende, oklagija, drvena kašika, četkica za premazivanje. Pjenjača je stvarno odličan izum jer može zamijeniti mikser, a i pri pripremi krema i sosova sprečava grudvice. Svakako po potrebi ovaj niz možete dopuniti, u skladu sa vašim prehrambenim navikama. Vjerovatno će mnogi ovdje dodati i čekić (bat) za meso, ali ja svoj sam upotrijebila možda 2 puta u posljednjih 10 godina.

5. Posude za miksanje

To su ustvari posude u kojima pripremate smjese. Mogu biti metalne ili plastične. Obično dođu dvije ili tri u pakovanju. Moje otkriće je ova posuda s poklopcom koja onemogućava da kada miksam sve okolo uprskam. Kupila sam veliku i uglavnom pored ove koristim još jednu manju (za recepte u kojima se bjelanci odvojeno mute od ostatka smjese).

6. Posuda za mjerenje

Preporučujem jednu posudu na kojom se nalaze oznake i za tekućinu, brašno, šećer i slično. Ja imam baš takvu i kao dodatak ima i cjedilo za agrume, tako da je jedna od najkorisnijih kuhinjskih pomagala koje imam.

7. Sjeckalica

Manja, da vam služi i kao sjeckalica i blender. Jednostavno je vrlo korisna i za usitnjavanje, miješanje različitih okusa, blendanje voća i povrća. Ne morate kupiti one najskuplje i jeftinije će poslužiti svrsi.

8. Tepsije i kalupi

Pored 2 pleha koji dođu uz pećnicu, uložite u kvalitetnu okruglu ili pravougaonu manju tepsiju. Umjesto ove tepsije, možete kupiti vatrostalnu posudu. Što se kalupa za kolače tiče, ovisi šta volite praviti. Osnovni kalupi su: kalup za mafine, kalup za torte (standardni je veličine 23 cm) – uz pomoć folije možete od njega napraviti manji po potrebi kao u receptu za Brownie tortu s pistacijamama, kalup za hljeb – jer je stvarno mullifunkcionalan i možete ga za svašta koristiti, kalup za kuglof – jer svi volimo dobar kuglof.

9. Cjediljka

Pastu vjerujem svi često pripremamo. Ja obožavam tjesteninu od heljde i na Instagramu možete vidjeti da je pripremam sa gamberima u sosu od badema i plavog sira. Također, može poslužiti i za cijeđenje kuhanog povrća. Prodaju se metalne ili plastične. Ja imam plastičnu i zbog čestog dodira s vodom, čini mi se da je plastična praktičnija.

10. Kuhinjske rukavice i podmetači

Posljednje na listi ali jednako važno, posebno ukoliko želimo izbjeći opekotine. Možete pronaći tekstične ili silikonske. Mislim da su obje vrste vrlo korisne i na vama je da izaberete šta vam više odgovara. Ovdje će neko dodati i kuhinjsku kecelju. Iskreno ja je nikad nisam koristila, nisam osoba koja se isprlja dok kuha, ali ako vam je potrebna svakako je možete spariti sa rukavicama. Kao i kuhinjske krpe kojih čini mi se nikad nije viška.

 

Nadam se da vam je ova lista korisna, a javite šta biste još dodali i da li i vi kao i ja samo kupujete nova kuhinjska pomagala.