U protekloj sedmici Sarajevo je obasjalo sunce Sarajevo Film Festivala. Gledalo se mnoštvo filmova, družilo i naravno jelo. Sarajevo u vrijeme Festivala je domaćin mnoštvu turista.

Bez obzira da li me prijatelji posjetili za vrijeme SFF-a ili tokom ostatka godine, svi su već naučili da druženje započinjemo u mojoj drugoj kući Noovi-ju.

Već godinama u Noovi-ju jedem ono što se nudi na tabli, a ne meniju. Po dolasku mi donose prosecco i tako započinjem svaku dobru priču. A ovo je priča o hedonizmu.

Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu “undercover”, pa su fotografije s mobitela.

Mislim da je Noovi nekako najpoznatiji po pizzi koju su istovjetno nazvali. Karakteriše je bogatstvo rukole, poneki komad kobasice i hrskava kora. Što se pizze tiče, Noovi je jedno od rijetkih mjesta u Sarajevu u kom možete pojesti pizzu sa svinjskim pršutom.

Ja često jedem wok i uživam u bogatstvu povrća ili u tjestenini sa kozicama.

Omiljena nam je i puretina u gorgonzola sosu. Ono što je super u Noovi-ju, da iako nešto nemaju na meni-ju, napravit će vam. Jer bitno je da je gost zadovoljan. A takva filozofija u ugostiteljstvu je čini mi se sve rjeđa.

Najdraže mi je u Noovi ići ljeti, nekad pred zalazak sunca. Baštu krasi živica koja daje privatnost, a istovremeno uživate u sunčevim zrakama.

Nakon svega, zašto četiri zlatne kašike. Mali prostor je nekad i blagoslov i nevolja. Zimi zbog nesretno riješene ventilacije, sve mirise hrane ponijet ćete na odjeći kući. A i cigareta. Iskreno mislim da mi je ovo drugo još i gore. Jer mjesto gdje se jede ne treba kvariti okusom cigareta. Ovu zamjerku je lako riješiti ulaganjem u bolju ventilaciju. A dok je ljeta, najbolji ručak i druženje sa prijateljima je u divnoj bašti. Naravno ne mogu da ne spomenem osoblje, koje je oličenje vrhunskog ugostiteljstva.