Prošlog mjeseca sam započela sa novom rubrikom: recept gostujućeg chef-a. A Enine Čoko praline su baš bila bombastična najava.

U međuvremenu sam pravila i Uskrsni kuglof, kada se desila manja katastrofa sa kalupom.

Kada sam kod drage Arduane vidjela ovaj kuglof, odlučila sam da ću kalupu dati drugu priliku, a inače sam veliki ljubitelj kuglofa.

U orginalnom receptu se kuglof razlikuje samo što su umjesto sjemenki tikve, pistacije. A meni su sjemenke tikve ostale od Čokoladnih tahini kuglica, pa da ih iskoristim.

Kuglof sam napravila i ponijela kod mame na kafu. Nisam vratila nijedan komad. Toliko je ukusan. A jednostavan za napraviti. Pravi vikend desert.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

157 g kokosovog ulja

3 jajeta (sobna temperature)

288 g šećera

100 g usitnjenih sjemenki tikve

114 ml mlijeka

1 kafena kašika arome vanilije

narendana kora jednog većeg limuna

230 g brašna

2 kafene kašike praška za pecivo

½ kafene kašike soli

Glazura:

60 g šećera u prahu

sok jednog limuna

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 180°C. Kalup za kuglof premažemo istopljenim maslacem (i ako je kalup silikonski premažite!).

U većoj zdjeli umutitimo jaja, sećer i kokosovo ulje. Nakon jedne minute dobijemo pjenastu masu, to je znak da je vrijeme da dodamo 80 g ustinjenih sjemenki tikve, mlijeko, aromu vanilije i narendanu koru limuna. Sastojke umutimo mikserom.

U manjoj zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo i so. Polako dodajemo u drugu smjesu i sve sjedinimo drvenom kasikom.

Smjesu ulijemo u namašćeni kalup i pečemo oko 50 minuta. Čačkalicom provjerimo da li je pečeno.

Kada izvadimo iz pećnice, kuglof ostavimo u kalupu još nekoliko minuta prije nego ga prebacimo na tanjir za serviranje.

Za glazuru: pjenjačom ili viljuškom, pomiješamo limunov sok i šećer u prahu i prelijemo preko ohlađenog kuglofa.

Kuglof pospemo sa preostalih 20 g ustinjenih sjemenki bundeve.

Hvala Arduana na odličnom receptu!