Nekako zima i jeste za blagdana i hrane i kolača. Iako se kod nas koriste i riječi praznici i blagdani, ja više volim ovu drugu. Riječ praznici upućuje na nešto prazno, a blagdani na radost, blago, blage dane. U svakom slučaju, vjerujem da ćete ili ste već u toku spremanja ukusnih sitnih kolačića koji će obradovati nepce vaših ukućana i prijatelja.

Svake godine pravim nekoliko vrsta, a ovo su neki od omiljenih.

BAJADERA

Sastojci:

– 9 supenih kašika vode

– 200 g šećera

– 150 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka

– 250 g mljevenih Petit Beurre keksi

– 170 g maslaca

– 100 g čokolade za kuhanje

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje

– malo ulja

Postupak pripreme:

U lonac dodamo vodu i šećer i zagrijemo na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodamo maslac, maknemo s vatre i miješamo dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodamo orahe i kekse te miješamo dok ne dobijemo gušću ujednačenu masu. Dobivenu masu podijelimo na dva jednaka dijela.

Čokoladu otopimo na pari i umiješamo je u prvi dio mase, a u drugi stavimo malo ruma.

Na tacnu ili pladanj stavimo masni papir za pečenje te prebacimo prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujemo kvadrat te gornji dio i rubove zagladimo nožem. Na njega na isti način stavimo drugu masu i učinimo isto. Ostatak čokolade otopimo na pari, u nju dodamo malo ulja te prelijemo bajaderu.

Bajaderu ostavimo u frižideru da se stisne te je idući dan narežemo na kockice veličine po želji.

BOŽIĆNI ROLAT SA OBLATNOM

Sastojci:

– 3 lista velike oblatne

– 30 ml mlijeka

– 345 g maslaca

– 250 g šećera

– 425 g mljevenog keksa

– 400 g mljevenih suhih smokava

– 350 g mljevenih datula

– 150 g grožđica

– 300 g krupno mljevenih oraha

– 100 g mliječne čokolade

Postupak pripreme:

Pripremamo fil. U šerpu stavimo mlijeko, šećer i maslac i miješamo na laganoj vatri dok se ne otopi. Kada se otopi sklonimo sa vatre i dodamo otopljenu čokoladu i ostale sastojke i sve pomiješamo da se sve dobro sjedini. Ostavimo da se malo ohladi.

Za to vrijeme stavimo oblatne između mokrih salveta od tkanine desetak minuta da omekšaju. Smjesu tanko rastanjimo preko oblatne i zarolamo u rolat.

Zamotamo u plastičnu foliju i ostavimo u frižider da se stegne i ohladi.

MAKSIĆI (na fotografiji dolje lijevo)

Sastojci:

– 250 g maslaca

– 7 kašika šećera

– 1 jaje

– 100 g mljevenog maka

– 350 g brašna

– 1 čajna kašika začina za medenjake

– 150 g čokolade mliječne ili za kuhanje

Postupak pripreme:

Maslac sobne temperature pomiješamo sa šećerom i jajetom. Malo umutimo da se sastojci povežu. Umućenoj smjesi dodamo mljeveni mak, čajnu kašiku začina za medenjake i brašno. Zamijesimo tijesto, umotamo ga prozirnom folijom i ostavimo u frižider na pola sata.

Kada je prošlo pola sata tijesto izvadimo iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi ga rastanjimo do željene debljine. Modlicom vadimo oblike i redamo ih na pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće pečemo na 180°C u prethodno zagrijanoj rerni oko 13-15 minuta.

Čokoladu otopimo na pari ili u mikrovalnoj. Na jedan keksić stavimo kašikicu otopljene čokolade i poklopimo drugim keksom. Redamo ih na tacnu i ostavimo da se ohlade. Viškom čokolade, ako vam ostane, a po želji ih možemo i malo dekorisati.

Od ove količine ja sam dobila oko 20-tak gotovih keksa.

ČOKO KUGLICE

Sastojci:

– 300 g mljevenog keksa

– 150 g eurokrema

– 3 supene kašike mlijeka

– 50 g maslaca

– 80 g kakao mrvica

Za preljev:

– 200 g čokolade za kuhanje

– 40 g maslaca

Postupak pripreme:

Mljevenim keksima dodamo mlijeko, omekšali maslac i eurokrem pa od te smjese oblikujemo male kuglice. Pripremljene kuglice stavimo u frižider da se stisnu.

Za to vrijeme na pari istopimo maslac i čokoladu. Kuglice stavljamo u čokoladu, a zatim uvaljamo u kakao mrvice. Ostavimo u frižider da se stisnu.

KOURAMBIETHES (ispod Kuglica s đumbirom, gore desno)

Sastojci:

– 450 g maslaca

– 2 žumanjka

– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

– 70 g šećera u prahu + za posipanje

– 2 supene kašike ruma

– 500 g brašna

Postupak pripreme:

Zagrijemo pećnicu na 180°C.

Pomiješamo žumanjke i ekstrakt vanilije, zatim dodamo šećer, pa puter, rum i brašno.

Tijesto oblikujemo u loptice i stavljamo ih na papir za pečenje u tepsiji. Pečemo oko 25 minuta. Ostavimo 10 minuta da se ohlade, a zatim pospemo šećerom u prahu.

VANILI KIFLICE

Sastojci:

– 210 g glatkog brašna

– 180 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

– 50 g šećera u prahu

– 70 g mljevenih badema

– 2 žumanjka

– 2 vanilin šećera

Postupak pripreme:

Pjenasto umutimo maslac, šećer i sjemenke vanilije i dodamo žumanjak jedan po jedan. Odjednom dodamo svu količinu brašna i mljevene bademe. Promiješamo dok smjesa ne postane homogena. Tijesto zatim zamotamo u foliju i stavimo u frižider na pola sata.

Zatim odlamamo male komadiće tijesta i formiramo kiflice (ne prevelike!). Pečemo desetak minuta na 180°C.

Još vruće pospemo šećerom u prahu i kada se ohlade još jednom. Ispadne oko 50 kiflica.