Svaki mjesec se baš radujem rubrici Guest Chef Recipe. Vjerujem da svi svakodnevno pratimo mnogo blogerica i blogera, pa kad izaberem neki recept uživam pripremajući ga i svakako prenoseći svoje utiske.

Andrea je nedavno proslavila čak 10 godina rada svog bloga Cukar. A šta je bolja čestitka nego kad neko isproba tvoj recept.

Brazilski uštipci je naziv nastao u mojoj kući kad sam prvi put napravila ove zalogajčiće. Prave se od brašna tapioke, koje je bezglutensko, a potiče od brazilske biljke manioke.

Pão de queijo sam pravila već nekoliko puta, jer su preukusni i odlični uz mezu. Dakle, sjajni za vikend druženje ili za gledanje Lige prvaka.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

125 ml mlijeka

60 ml maslinovog ulja

½ čajne kašike soli

140 g tapiokinog brašna

1 jaje

50 g ribanog grana padano sira

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 180°C.

U šerpi pomiješamo mlijeko, ulje i so. Sve zagrijavamo na srednje jakoj vatri dok ne zakuha, povremeno i promiješamo.

Kada smjesa zakuha maknemo je s vatre i odmah umiješamo tapiokino brašno. Brašno umiješamo uz pomoć drvene kuhače kako bi se sastojci povezali u ljepljivo tijesto.

Tijesto prebacimo u posudu za miksanje i miksamo sa spiralnim nastavcima nekoliko minuta kako bi se brže ohladilo i sjedinilo u jednoličnu masu.

Kada se tijesto malo ohladi, toliko da ga možemo primiti prstima, umiješamo jaje.

Na kraju umiješamo i ribani sir te nastavimo miksati kako bi se svi sastojci dobro povezali.

Pomoću male kašike uzimamo hrpice tijesta , te ih među dlanovima oblikujemo u kuglice.

Svaku kuglicu stavimo na tepsiju obloženu papirom za pečenje vodeći računa o razmaku jer će uštipci narasti u pečenju.

Uštipke pečemo 15 – 20 minuta.

Pečene izvadimo iz pećnice, pustimo ih da se malo ohlade, a onda uživamo.

Hvala Andrea na odličnom receptu!