Svaki ponedjeljak nekako brže prođe uz komad torte, zar ne? Svaki 26. februar je Nacionalni dan pistacija. A još kad ih spojimo sa brownie bazom, to se zove bombastično dobra kombinacija.

Ja jako volim pistacije i kad sam razmišljala kakav recept smisliti, inspiracija na internetu mi je nekako slabo bila od pomoći. I onda sam shvatila: čokolada u kombinaciji sa pistacijama ne može biti pogrešna, ama baš nikako.

Usput, torta je za manji kalup, promjera 15 cm. Ukoliko nemate takav kalup, možete ga napraviti uz pomoć folije i većeg kalupa, kao što je vidljivo na fotografiji. Alumnijska folija je saveznik u mnogo kuhinjskih situacija, pa i u ovakvoj.

Vrijeme pripreme: 75 minuta

Sastojci:

Biskvit

175 g putera

175 g tamne čokolade / čokolade za kuhanje

200 g kristal šećera

3 jajeta

65 g brašna

1/4 šolje sjeckanih oraha/badema/lješnjaka

Ganache od pistacija i bijele čokolade

150 g sjeckanih pistacija*

200 g bijele čokolade

100 ml slatkog vrhnja

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 160°C. Kalup za torte obložimo papirom za pečenje.

U posudu stavimo puter, čokoladu i šećer da se zagriju i istope. Sklonimo i ostavimo nekoliko minuta da se smjesa ohladi. Ohlađenu smjesu mikserom umutimo sa žumancima, a zatim dodamo brašno i bademe.

U drugoj posudi, mikserom umutimo bjelanjke i lagano ih umiješamo u drugu smjesu. Smjesu stavimo u kalup i pečemo 60 minuta, te provjerimo nožem da li je torta pečena. Tortu izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohladi, a zatim i izvadimo iz kalupa.

U međuvremenu pripremamo ganache. Zagrijemo slatko vrhnje, ne treba proključati, a zatim prelijemo preko bijele čokolade i dodamo sjeckane pistacije. Ganache nanesemo na tortu i serviramo.

Sretan Nacionalni dan pistacija!

*Na našem tržištu većinom se mogu pronaći standardne slane pistacije. Takve pistacije je potrebno 1 minut staviti u ključalu vodu, a zatim odstraniti slani omotač (isti postupak radimo kod neoguljenih badema), te onda samljeti/iscjekati.