Mislim da svakome treba jedan, onaj pravi recept za kolač s borovnicama. Reći ću vam da je to ovaj recept, a vama ostaje da probate. A borovnica je itekako u sezoni u julu.

Ovaj čarobni kolač je savršen za ljetnje druženje uz ledenu kafu i naravno #chakulanje.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– 125 g šećera

– 100 g omekšalog putera

– 100 g grčkog jogurta

– 2 jajeta

– 250 g brašna

– 1 prašak za pecivo

– 2 kafene kašike ekstrakta vanilije

– 4 bjelanka

– kora 3 limuna

– 300 g borovnica

Preliv

– sok  limuna

– 150 g šećera u prahu

Postupak pripreme:

Ovaj recept je za okrugli kalup promjera 20 cm. Ukolik takav nemate, nikakav problem. Na ovom receptu sam pokazala kako folijom možete napraviti potreban kalup. Na dno kalupa stavimo papir za pečenje, a pećnicu uključimo na 170°C.

Borovnice operemo i ostavimo u cjediljci da se ocijede.

U posudi mikserom umutimo bjelanke.U drugoj posudi, pomiješamo jogurt, šećer i puter mikserom u jednoličnu smjesu. Dodamo cijela jaja, koja smo prethodno kratko umutili. U smjesu umiješamo pola pripremljenog brašna. Dodamo umućene bjelanke, drugu polovinu brašna, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i naredanu koru limuna. Na kraju dodamo 200 g borovnica.

Smjesu prebacimo u kalup. Ostale borovnice dodamo po površini. Pečemo 30 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju. Izvadimo i ostavimo da se ohladi.

Preliv pripremimo tako što pjenjačom pomiješamo šećer i sok od limuna. Trebamo dobiti gustu, bijelu smjesu. Preliv nanosimo na ohlađeni kolač.

Ukoliko vam ostane nekoliko komada, držite ih u frižideru.