Ovaj kolač je sve osim klasična krempita. Ali zbog lisnatog tijesta i kreme me posjetio na taj tradicionalni kolač. Svakako da je bombastična kombinacija spojiti moderno i tradicionalno. I baš takav je ovaj jednostavni i brzi recept.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

– 250 g lisnatog tijesta

– 375 ml mlijeka

– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

– 75 g šećera

– 3 žumanjka

– 40 g gustina

– prstohvat soli

– 1 čajna kašika kafe

– 25 g putera

– 150 g šećera u prahu (za preliv)

Postupak pripreme:

Ukoliko je lisnato tijesto zamrznuto, izvadimo ga na sobnu temperaturu.

Pripremamo kremu. Mlijeko zagrijavamo dok ne počne ključati. U drugoj posudi mikserom umutimo jaja, šećer i gustin 2-3 minute, dok smjesa ne postane blijeda i lagana.

Mlijeko prespemo preko smjese sa jajima, miješajući. Vratimo na vatru i miješamo smjesu dok se ne zgusne (kao kad pravim puding).

Smjesu sklonimo sa vatre, dodamo prstohvat soli, puter. Razdvojimo smjesu u dva dijela. U jedan dio dodamo ekstrakt vanilije, a u drugi kafu. Smjese ostavimo da se ohlade.

Pećnicu stavimo da se zagrije na 220°C. Lisnato tijesto podijelimo u dva dijela i svaki dio razvaljamo na kvadrate od 20 cm. Svaki komad stavimo na papir za pečenje i nekoliko puta izbockamo viljuškom kako se ne bi previše napuhalo tijesto u pečenju. Pečemo tijesto 15 minuta. Izvadimo i ostavimo da se ohladi.

Sastavimo kolač tako što stavimo jedan dio tijesto, nanesemo žutu pa smeđu kremu, a zatim i drugi dio tijesta.

Preliv pripremimo tako što pomiješamo šećer u prahu sa kašikom vode. Smjesta treba biti gusta.

I to je to! Genijalna slastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.