Ovaj sočni i preukusni hljeb pravit ćete više puta za redom vjerujte mi. Hoću da kažem da očekujete opće oduševljenje, a baš tome težimo: srednje zahtjevna delicija, a rezultat odličan.

Vrijeme pripreme: 150 minuta

Sastojci:

100 ml toplog mlijeka

1 većica kvasca

2 jajeta

1 supena kašika soli

1 čajna kašika šećera

320 g brašna

100 g putera

1 češanj bijelog luka

1 supena kašika soka od limuna

300 g Cheddar sira

1 žumanjak

Postupak pripreme:

Pripremamo tijesto. Pomiješamo mlijeko, kvasac i šećer i ostavimo 10 minuta da „nadođe“.

U posudi pomiješamo jaja i so. Dodamo brašno i smjesu sa kvascem. Tijestu dodamo puter (isjeckan na kockice). Tijesto namažemo uljem po površini i ostavimo oko 60 minuta na toplom mjestu.

U kalup stavimo papir za pečenje. U posudi pomiješamo bijeli luk i sok od limuna.

Tijesto razvučemo u obliku pravougla, tako da je duža strana ispred nas. Četkicom za premazivanje nanesemo mješavinu soka i bijelog luka po tijestu. Nanesemo naredani sir po cijeloj površini. Rolamo tijesto od nas ka drugoj strani po dužini. Rolnu po dužini razrežemo u potpunosti, tako da nam samo desni kraj ostane spojen. Dva izrezana kraka premećemo tako da dobijemo kao pletenicu. (Ne brinite za sir koji ispadne možete ga dodati po površini u kalupu).

Tijesto prebacimo u kalup, pokrijemo tkaninom i ostavimo oko 60 minuta na toplom mjestu.

Pećnicu zagrijemo na 190°C. Žumanjak pomiješamo sa 1 supenom kašikom vode. Premažemo tijesto. Hljeb pečemo oko 30 minuta. Izvadimo i ostavimo u kalupu na rešetki 15 minuta, a zatim izvadimo.

Ako dočekate da se ohladi, karakter ste.