Jeste li već pravili ili jeli tahini pastu? Kada sam pravila Sočne mafine za sv. Patrika, koristila sam crni sezam. Ostalo mi ga je dosta pa sam razmišljala kako da ga iskoristim.

Od crnog susama napravila sam tahini pastu, a zatim i ove energetske kuglice. Prave se brzo, pojedu u dva zalogaja i pokušajte pojesti samo jedan.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

Tahini pasta

200 g crnog sezama

4 supene kašike maslinovog ulja

Kuglice

80 g mljevenih lješnjaka

4 datule

100 g tahini paste (1/3 šolje)

4 supene kašike meda

3/4 čajne kašike soli

30 g kakaa

mljeveni lješnjaci, sjemenke tikve i 2 kašike kakaa, za posipanje

Postupak pripreme:

Za tahini pastu: sjemenke sezama kratko (5 min) proprižimo na tavi ili u pećnici. Tostirane sjemenke prebacimo u blender i dodamo maslinovo ulje. Povremeno zaustavimo sjeckalicu i sastružemo pastu sa strana, kako bi se pasta ujednačila. Nakon 5 minuta imamo spremnu pastu.

Pripremamo kuglice. Lješnjake tostiramo 5 minuta u pećnici. Ogulimo im koru i prebacimo u sjeckalicu (blender). Mljevenim lješnjacima dodamo datule, tahini pastu, med, so i kakao. Smjesu miksamo dok se ne ujednači.

Pokvasimo ruke kako bismo smjesu mogli oblikovati u kuglice. Kuglice stavljamo na papir za pečenje, a zatim prebacimo u frižider na 20 minuta.

Svaku kuglicu uvaljamo jednom polovinom u kakao, a drugom u mješavinu mljevenih lješnjaka i sjemenki bundeve.

I to je to! Uživajte u ovim ukusnim zalogajima.