U oktobru, iako na Chakula web-u nije bilo mnoštvo tekstova, to nikako ne znači da ovaj mjesec nije bilo iznimno radno. Naime, Chakula se nalazi među 70 startup-ova iz 42 zemlje, koji su dio YTILI programa.

Više o programu i američkom iskustvu svakako će biti u narednim tekstovima.

U međuvremenu, moj prijatelj Nihad je za Chakulu pripremio svoje gastro iskustvo sa nedavnog putovanja u Sjedinjene Američke Države.

Nihad je autor teksta. Fotografije su iz privatnog albuma i sa web stranice restorana Five Leaves NY.

Putujući Sjedinjenim američkim državama (SAD) možete probati vjerovatno najbolje, a i najgore jelo u svom životu. Pomisao na kuhinju SAD-a nas neizbježno vodi ka burgeru i krompirićima i zaista burger je onaj kamen temeljac američke kuhinje koji je već prerastao svoje skromne fast-food početke. Međutim, kao gastronomad iz Bosne i Hercegovine, koji putuje SAD-om nekoliko sedmica, probate toliko toga da je skoro pa nemoguće sva ta iskustva prenijeti kroz jedan kratki post na Chakuli. Zato sam se odlučio da vam preporučim dva mjesta, na dvije potpuno različite strane Amerike. Dva mjesta koja sigurno nećete lako pronaći surfajući internetom kada planirate vaše putovanje Amerikom. I dva mjesta koja savršeno oslikavaju gastronomsku, ali i kulturološku, različitost SAD-a.

Amerika je zaista stjecište kultura i tradicija, ili kako Amerikanci kažu – melting pot. To se primijeti u svakom pogledu kada putujete Amerikom, a pogotovo u velikim gradovima poput New York-a, San Francisco-a ili Los Angeles-a. Mislim da nema svjetske kuhinje koju ne možete pronaći u New York-u – bilo u nekoj jeftinijoj street-food varijanti ili haute-couture restoranu za koji morate napraviti rezervaciju nekoliko mjeseci unaprijed.

Autentični američki doručak u New York-u, sa pristojnom dozom fancy hipsteraja, možete pojesti u Five Leaves u Brooklyn-u (18 Bedford Ave, Brooklyn, NY 11222). Mislim da je upravo ta brooklinska atmosfera najukusniji sastojak svih jela u Five Leaves. Iako opušten i pristupačan, Five Leaves je jako popularan, tako da na stol možete čekati i do sat vremena. Kako bi zadržali imidž lokalnog restorana iz susjedstva, Five Leaves ne prima rezervacije putem telefona, već radi na principu „tko prvi dođe njemu stol.“

Five Leaves nudi raznovrsna jela za ručak ili večeru, ali apsolutno najpopularniji im je meni za doručak, ili kasni doručak vikendom – brunch. Na brunch meniju se nalazi sve što vam se može jesti za doručak, bilo da se vraćate iz ludog noćnog izlaska ili idete na mirni porodični doručak. Od kreativnih voćnih salata, quich-a, sendviča pa do burgera. Ali naravno, najveći kreativni potencijal za doručak daju omleti i kajgane, tako da sam se ja odlučio u Five Leaves da probam Maroccan Scramble (op.a. marokanska kajgana). I zaista, kada pomislite da ste probali sve moguće kombinacije i recepte za ukusne i kreativne omlete i kajgane, iznenadi vas chef malog lokala u zelenom i vibrantnom dijelu Brooklyn-a. Teško je odlučiti tačno koji sastojak daje egzotičnu svježinu tako jednostavnom jelu poput jaja. Da li su to komadići Merguez kobasice, koja, uprkos frankofonskom imenu, je popularna kobasica od nekuhanog goveđeg mesa porijeklom sa Magreba, jako začinjena kuminom, čilijem ili harisom (magrepski sos od ljutih paprika). Ili su to ipak začinjene leblebije razbacane po tanjuru koje kompliementiraju kobasici. Ali tu su komadići avokada, svježi peršin, paprika koji razbijaju intenzivne okuse i mirise sjevernoafričkih začina kako bi se vaše nepce malo odmorilo. Sve to je vješto posloženo na tostirani hljeb od kiselog tijesta, tako da vrhunske ukuse prati i odlična vizualna prezentacija. Intuicija nas navodi da uz ovaj doručak naručimo jaki crni čaj ili začinjeni marokanski chai, međutim ja sam se usprotivio intuiciji i naručio čaj od limunske trave koji je ohladio eksploziju okusa u mojim ustima. Five Leaves je definitivno doveo umjetnost doručka do savršenstva, i to sve uz prihvatljive cijene za New York, kajganu od nekih 13$ i čaj od 3$.

Nakon otprilike 2.000 milja i 6 sati leta, stižete u grad-ikonu zapadne obale SAD-a, San Francisco. I to u savršeno vrijeme za večeru.

Zaista je nemoguće ukratko opisati kulinarsku raznovrsnost koji vam nudi San Francisco, ali razlika u odnosu na New York je očita. San Francisco-om dominiraju morska i azijska kuhinja. Tako da sam se odlučio vam predstaviti jedan autentični restoran koji najbolje oslikava ambijent San Francisco-a.

Svaka posjeta San Francisco-u će neizbježno uključivati šetnju kroz živopisni Fisherman's Wharf (ribarska luka). Zaljev San Francisca, jedan od najvećih na svijetu, je kroz povijest bio bogato ribolovno područje, tako da u starom ribarskom pristaništu postoje na desetine restorana koji vam nude raznovrsne riblje specijalitete. Teško je turisti koji se po prvi put nađe u Fisherman's Wharf odlučiti u kojem restoranu jesti, tako da sam jednostavno ušao u restoran u kojem je bila najveća gužva. Nick's Lighthouse (#5 Fisherman’s Wharf, 2815 Taylor Street, San Francisco, California) se čini kao scena niskobudžetnog filma iz šezdesetih. Kombinacija američkog dinera (zalogajnice) ukrašenog bezbrojnim pomorskim i ribarskim eksponatima daju mu vrlo haotičnu atmosferu, na ivici oronulosti, pogotovo jer se restoran nalazi u staroj, nakrivljenoj, drvenoj građevini tako tipičnoj za Fisherman's Wharf. Ponuda na meniju se svodi na morsku hranu, mješavinu jela od ribe, školjki i morskih plodova. Neizbježno predjelo je Crab Chowder, gusta čorba od rakova, kukuruznog brašna, mlijeka, krompira, vrlo tipčna za San Francisco. Imajte na umu da je Crab Chowder, koji se služi najčešće u čvrstoj kukuruznoj pogači, jako zasitan, pa je jedna porcija dovoljna kao predjelo za dvije osobe. Glavno jelo sam naručio slijedeći preporuku komunikativne konobarice. Plata sa rakovim nožicama, kozicama, jakovljevim kapicama, lignjama i ribljim fileom, sa prilogom od riže i kuhane brokule se u isto vrijeme čini komplikovana i jednostavna. Standarna pomisao da je priprema morske hrane uvijek zahtjevnija od pripreme „kontinentalnih jela“ nije primjenjiva na ovo jelo. Svi sastojci plate su prvo kuhani u vodi, bijelom vinu i soli nakon čega su spojeni u jednu veliku tavu i proprženi u relativno velikoj količini putera sa blagim začinima, te servirani sa brokulom i rižom. Upravo u toj jednostavnosti leži ključ odličnog ukusa riblje kuhinje San Francisco-a. Morska hrana zadržava svoje autentične ukuse, sa lijepim mirisom koju joj daje vino i blagom pikantonsti začina i putera.

Naravno, odlično kalifornijsko bijelo vino upotpunjuje kulinarski doživljaj jedne dobre riblje večere. Ponuda dezerta je skromna, te ponovno na preporuku konobarice, naručio sam tiramisu, koji definitivno možete i preskočiti. Međutim cijena riblje plate od 33$ nadmašuje njenu stvarnu kulinarsku vrijednost, što me dovelo do zaključka da sam ipak platio činjenicu da večeram u veoma popularnom, turističkom Fisherman's Wharf-u. Sa nekih dodatnih 8$ za riblju čorbu i 5$ za tiramisu, te vinom, autentična riblja večera košta više od 50$ po osobi u ionako jako skupom San Francisco-u.

Na kraju, Five Leaves (op.a. „pet listova“) zaslužuje i pet zlatnih kašika. Ukusna jela koja upotpunjuje opuštena brooklinska atmosfera su savršena kombinacija za vaš doručak u New York-u, a pri tome će vam ostati nešto novca da poslije probate i legendarni hot-dog na uglovima Central Park-a ili stepenicama The Met-a.

Nick's Lighthouse je možda ipak bio previše turistička opcija, iako nudi dobar uvid u ukusnu morsku kuhinju San Francisco-a. Međutim, ukoliko imate više vremena za obilazak San Francisco-a savjetujem vam da izabere neko manje popularno mjesto za riblju večeru, koju svakako morate sebi priuštititi. Tako da Nick-u idu tri zlatne kašike.