Kada sam kod drage Ene vidjela da je pravila džem, morala sam je zamoliti da s vama podijeli recept. Mislim da nema ništa bolje od domaćeg džema sa voćem koje sami izaberete i onda cijelu zimu imate divan slatkiš da ide uz palačinke.

Jagode još uvijek možete naći na tržnici, a maline su nam zvijezde jula. Svakako da da džem možete napraviti i od šljiva ili čak višanja koje su u sezoni u junu.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– 3 kg jagoda ili malina

– 1 kg smeđeg šećera

– 1 vrećica želatina ili džemfixa

– 1 limun

Postupak pripreme:

Prije svega jagode dobro operemo i očistimo, te ostavimo da stoje u posudi u kojoj ćemo kuhati pekmez. Ovo će nam ujedno oduzeti i najviše vremena.

Staklenke i sterilizacija

Pripremimo staklenke u koje ćemo pohraniti gotov proizvod. Ukoliko je riječ o već korištenim staklenkama, onda ih je potrebno dobro oprati detrdžentom i vrućom vodom, a ako i dalje imaju miris prethodnog proizvoda možete ih kratko prokuhati u vodi u koju ćete staviti malo alkoholnog octa.

U posudu ulijemo vodu da prekrije dno, poredamo staklenke i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 110°C. Neka se suše sve dok vi nemate gotov proizvod, koji ćete odmah preliti u vruće staklenke.

Priprema

Očišćene jagode usitnimo štapnim mikserom, a ukoliko ipak volite džem sa komadićima voća, onda preskočite postupak i jagode izgnječite rukama. (Maline uopće ne treba usitnjavati)

Želatin ili džemfix pomiješamo sa šećerom prema uputama na vrećici, umiješamo u voćnu smjesu i stavimo da kuha. Dodajemo šećer stalno miješajući, a po želji možemo ukloniti pjenu koja nastaje. U smjesu umiješamo i sok jednog limuna, kako džem naknadno ne bi promijenio boju.

Kada voće zakuha smjesu kuhamo jos 2-3 minute, a po tome je stavimo na stol gdje ćemo preljevati smjesu u staklenke.

Izvadimo vruće staklenke iz pećnice i odmah uljevajmo vruć džem u njih. Poklopac dobro zatvorimo i staklenke okrenemo naopčake. Spremimo ih na tamno mjesto i pustimo da se u potpunosti ohlade.

U slast!

Hvala Ena na divnom receptu, ostaje nam samo da cijelu jesen i zimu uživamo u domaćem džemu.