Ko o čemu, Chakula o jabukama. Doista su ove godine jabuke itekako rodile. A i kolače treba praviti, pa što se mora nije teško.

Što se gallette tiče, cijelo ljeto gledam po Instagramu brojne fotografije ovog deserta sa sezonskim voćem, tako da trendovi se moraju pratiti. Jabukama sam dodala i nektarinu, a vi možete koje želite još sezonsko voće.

Još jedan recept sa step by step objašnjenjem i fotografijama.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

– 150 g brašna

– 30 g sjeckanih oraha

– 1 kafena kašika cimeta

– 1/2 kafene kašike soli

– 2 kafene kašike šećera

– 140 g putera

– 3 supene kašike vode

– 2 jabuke

– 1 nektarina

– 1 kafena kašika cimeta

– 2 kafene kašike smeđeg šećera

– 1 žumanjak

– orasi za posipanje

U multipraktik ubacimo brašno, orahe, so, šećer i cimet.

U smjesu dodamo maslac i vodu.

Tijesto oblikujemo i zamotamo u prozirnu foliju. Stavimo u frižider na nekih sat vremena.

Jabuke i nektarinu operemo i izrežemo na kriške. Tijesto razvaljamo na papiru za pečenje na nekih 3-4 mm debljine. Poredamo jabuke i nektarine te na rubovima pospemo sa cimetom i šećerom.

Rubove presavijemo i premažemo umućenim žumanjkom. Pospemo sa orasima. Pečemo 30 minuta na 180°C.

Voilà, pravi francuski desert je tu.