Već dugo hoću da pišem review za “Boccone”, tj realno “Pomodorino” kako ga svi i dalje zovemo. Međutim, ovo je jedno od mjesta u koje kad dođem kao da sam došla kod mame na hranu. Znam da sve što naručim će biti ukusno i ne stignem da fotkam jer uvijek nestrpljivo i halapljivo jedemo ono što nam gospodin Fahrudin spremi.

Fahrudin Selimović je sarajevski kuhar koji je kuhao za brojne poznate i slavne ličnosti, a i danas mnogi od njih u Sarajevu jedu samo ono što Fahrudin spremi. Fahrudin već petu godinu sprema hranu za uglavnom ja bih rekla stalne goste u “Boccone”-u. Svi se mi ne poznajemo lično, ali klimnemo glavom jedni drugima u “Boccone”-u, u isto vrijeme i svi sjedeći na svojim mjestima. Kao neka pozorišna predstava, rekla bih.

Nesporno je da svako ima neki svoj favorit iz “Boccone”-a i kune se da je upravo to najbolje jelo koje tamo možete pojesti. Ja nemam samo jedan kulinarski favorit, ali imam periode u kojim stalno jedem nešto na šta me Fahrudin čarobnim okusima i kulinarskim umijećem navuče. U ovom tekstu pišem vam upravo o tih nekoliko favorita.

Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu “undercover”, pa su fotografije s mobitela.

Nedavno sam primijetila da su promijenili rasvjetu. Znate kako sam primijetila? Naslovna fotografija je fotkana također mobitelom. Toliko dobra je rasvjeta.

Nego, na fotografiji je file brancina u maslinovom ulju sa svim mediteranskim začinima i povrćem. Prekrasno je koliko je nježan i mekan file brancina i koliko ova marinada i svi začini istaknu čarobnost ribe.

Ukoliko ste ljubitelji morskih specijaliteta, jedan od favorita svih gostiju “Boccone”-a je svakako riblja čorba. Reći će mnogi: najbolja u Sarajevu, a i do mora sigurno. Bogata ribom i kisela taman koliko treba.

Činjenica je da će vam u mnogim restoranima biftek poslužiti svakakav, ali rijetko medium pečen. Osim toga biftek u “Boccone-“u na salati ili solo je mekan, ni trunku žilav, začinjen biberom. Na nepcu osjetite savršeno pripremljeno meso, a onda u pozadini “pecne” vas taj biber i traži da jedete još.

Piletinu u gorgonzola sosu probali smo u brojnim sarajevskim restoranima i odgovorno tvrdim da nijedna nije ni blizu ovoj iz “Boccone”-a. Piletine dođe za 2 osobe ili jednu jaaaako gladnu. Sos ima prave omjere sira i vrhnja. Povrće hrskavo, a mekano i slatkasto. Odličan kontrast mesu.

Na jelovniku “Boccone”-a imaju još paste, pizze, raznolika mesna jela, deserti i na daleko poznati pileći sendvič. Bez obzira za šta se odlučili, vjerujte mi na riječ uživat ćete.

Zašto 4 zlatne kašike? Osoblje je vrlo ljubazno, atmosfera kućna, a hrana izvrsna. Jedina mana, koja se itekako lako može popraviti jeste ventilacija. Naime, kada izađete iz “Boccone”-a, svi koje sretnete znaju da ste ručali, jer mirisi hrane se duboko infiltriraju u odjeću. Vjerujem da jednostavno ulaganje u bolji i adekvatniji sistem ventilacije bi ovaj problem riješili. A dotad, idem u “Boccone” na ručak, sama sam sebe tekstom i fotkama inspirisala.