Bez obzira da li u Banja Luku idete poslom ili turistički, bitno je gdje i šta ćete jesti. Banja Luka ima mnogo toga za ponuditi, a dio gastro ponude preporučujem u ovoj recenziji.

Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu “undercover”, pa su fotografije s mobitela.

Prva stanica u vrijeme ručka je restoran “Kazamat”. Restoran se nalazi pored Vrbasa. Ima velike prozore, tako da i ako vrijeme ne bude lijepo uživat ćete u pogledu. Sam dojam tvrđave u kojoj je restoran smješten doprinosi ugodnom boravku.

A kakva je hrana? Domaćini su nam ponudili nekoliko jela. Specijalitet je teletina ispod saća, koja se priprema po tradicionalnom receptu. Ono što je mene oduševilo su uštipci sa tikvicama. Jednostavno su preukusni. Uz uštipke su nam servirali pitu od heljde, koja je daleko najbolja pita od heljde koju sam ikad probala. Ima apsolutno savršen omjer tijesta i sira. Još jedno predjelo koje smo kušali je salata sa puretinom, koja je bila izvrsno osvježenje uz ostala jela.

Već smo mislili da smo završili sa kušanjem, posebno jer smo se prejeli, a onda su nam domaćini iznijeli još dva jela.

Gibanice sa sirom servirane na vrlo moderan način se tope u ustima i jelo je koje itekako preporučujem.

Juneći rep je još jedan od specijaliteta, serviran na palenti i sa pohovanim lukom. Za sve ljubitelje mesa, jelo koje nikako ne smijete propustiti.

Na naslovnoj fotografiji je topli kolač od maka sa prelivom od vanilije. A apsolutni užitak je topli kolač od jabuka, koji me podsjetio na Chakula Ljeto na tanjiru.

Eh sad ako mislite da nakon ovog obroka nismo ništa večerali, griješite.

Počastili smo se večerom u vrlo modernom restoranu Rotkvica”. Vlasnica je dugo živjela u New York-u, te u “Rotkvici” nastoji donijeti okuse Amerike na naš način. Ekipa u kuhinji je mlada, ali vrlo talentirana.

S obzirom na obilan ručak, u Rotkvici smo uživali u povrtnoj krem supi i salati sa biftekom. Ono što je vrlo zanimljivo jeste da su porcije domaćinske.

Za desert smo se počastili američkim palačinkama sa domaćim pekmezom i toplim lava kolačem sa višnjama.

Drugog dana vikenda smo bili spremni za jedan laganiji ručak. A idealno mjesto za to je restoran “Zen”. Radi se o vegetarijanskom i veganskom restoranu, sa jedinstvenim jelovnikom i sjajnim slasticama.

Uživali smo u čipsu od kelja sa domaćom veganskom majonezom, polpetama od povrća i odličnom sirovom kolaču od avokada i limete.

Prije polaska kući, svratili smo u “Zdravu logiku” po domaće proizvode.

Banja Luka ima mnogo toga za ponuditi, te kao gastro lokacija zaslužuje 5 zlatnih kašika. Radujem se ponovnom posjetu i istraživanju gastronomske ponude grada na Vrbasu.