Znam da čim ste vidjeli naslovnu fotografiju, znate o čemu ću da pišem.

Nedavno smo bili u Beogradu i na Instagramu sam podijelila fotografiju Nutella knedle, koja je izazvala oduševljenje. Svakako da se ne može mjeriti sa našim užitkom, dok smo kušali samu knedlu.

S obzirom da smo došli rano ujutro, ostatak knedli sa fotografije smo čekali da se naprave, da bismo ih mogli spakovati u kutiju i ponijeti u Sarajevo.

Na fotografiji su knedle sa bademima, pistacijama, orasima, šljivama, kupinama, malinama, kikiriki puterom..

U moru različitih slastica koje možemo probati, kupiti i napraviti, moram priznati da mi knedle nisu bile na vrhu prioriteta. Nisam baš razumjela zašto su društvene mreže bile preplavljene fotografijama tih nekih Ferdinand knedli.

Međutim, gastronomadska duša nije mi dala mira i razmišljala sam: moram probati, da vidim je li to samo Instagram pomama ili je stvarno ukusno.

I vjerujte mi divne su.

Može biti i da smo mi iz Sarajeva sudbinski povezani sa samim carom Ferdinandom, kojeg nazivaju i hirovitim carom, koji je i proslavio knedle, jer su mu bile omiljeni desert.

Ferdinand slastičarna u blizini Obilićevog venca je mali prostor, ali koliko god puta sam prošla, vidjela sam red osoba koje čekaju svoju knedlu ili mlade ljude koji su svoje knedle uzeli za ponijeti i sjeli u obližnji park.

Knedle prave 2 gospođe, a kafu prave i knedle uvaljaju u adekvatnu vanjštinu 2 vrlo ljubazna dečka.

Opet idem u Beograd i radujem se posjeti i probavanju neke nove knedle ili ove s Nutellom (a možda i obje zašto da ne).

Ferdinand knedle su prva gastronomadska priča sa 5 zlatnih kašika. Jednostavno: na izgled, okus i samu priču iza Ferdinand knedli ne može se naći zamjerka. Ponekad su najjednostavnije stvari baš i najukusnije. Također je zanimljivo kako se tradicionalni recepti itekako mogu modernizovati i postati vrlo tražen proizvod. Iskreno se nadam da će nam Ferdinand knedle uskoro otvoriti i slastičarnu u Sarajevu, a do tad srećom imaju ove kutije za ponijeti – koje isprobano prežive put automobilom od Beograda do Sarajeva.