Iskreno, znam da će se mnogi obradovati ovom receptu. A ja sam u istoj misiji: svaki tradicionalni recept itekako možete napraviti i ništa nije bauk. S druge strane, porodično svi baš volimo grah. Dodatna vrijednost: imate ručak barem dva dana. Mi smo ovaj jeli 3 dana, toliko je dobar i toliko sam ga napravila količinski.

Recept je korak po korak, sa fotografijama, tako da ne može da ne uspije.

Vrijeme pripreme: 30 minuta + 2 sata kuhanje

Sastojci:

– 500 g graha

– 1 krompir

– 1/2 mrkve

– 1 čehne bijelog luka

– 1/2 glavice crvenog luka

– 200 g suhog mesa

– paradajz u tubi

– so i biber

– ulje

Ako kupite bijeli grah, potrebno ga ja namakati dan noć prije. To radimo tako što grah potopimo u vodi, kao na fotografiji.

Ukoliko kupite smeđi grah, ovaj korak nije potreban. Za bijeli grah se ovo radi jer ima tvrdu opnu, te kako bi se lakše skuhao.

Prije kuhanja, pripremimo sve sastojke. Krompir i mrkvu ogulimo i operemo. Sve sastojke isječemo na kockice.

Prethodno sam spomenula da koristim staklenu ploču za rezanje, što je u ovom slučaju vrlo praktično jer staklena ploča ne upija mirise i lako se čisti.

U šerpu u kojoj ćemo kuhati grah naspemo ulje da se zagrije, te zatim dodamo crveni luk da se poprži i poprimi zlatnu boju, te dodamo i bijeli luk.

Dodamo suho meso i kratko promiješamo. Mirisi su divni.

Zatim dodamo krompir i opet kratko promiješamo.

Konačno dodamo i mrkvu.

A zatim i grah sa vodom u kojoj se namakao. Dodamo još vode. Posolimo i pobiberimo, te dodamo 2 supene kašike paradajza u tubi. Tijekom kuhanja ćemo također dodavati vodu.

Grah se kuha na laganoj vatri. Kod mene je maksimalna jačina kuhanja 9, a grah kuham na 7, otprilike 2 sata.

Tokom kuhanja dodajemo vodu po potrebi. Nakon 2 sata probamo da li je grah skuhan, te po potrebi produžimo kuhanje za još 30 minuta. Također, ako je potrebno dodamo još soli i bibera.

Ova prekrasna posuda je iz poklon iz Maroka, ali grah će biti izvrstan bez obzira u čemu ga servirate. Vjerujte mi na riječ!