Halva je tradicionalna slastica, koja se u bosanskohercegovačkim kućama priprema kada se slavi, ali i kada se tuguje. Njena osnovna karakteristika je da je to „jeftin“ kolač, tj. da se pravi od namirnica koje uvijek imamo u kući. Svakako da se halva modernizovala, pa joj danas kao ukras možete dodati orahe ili kokos.

Vjerujem da ste imali priliku gledati svoje mame i nane dok pripremaju ovu tradicionalnu slasticu, a nana je vjerovatno govorila kako treba biti majstor da se halva napravi (iskustvo iz mene progovara). Dok jedne prilike i sama nisam odlučila da pokušam. Najgore što  se moglo desiti je da mi ne uspije. Ali je uspjela i prvi i svaki naredni put. Ima nekoliko trikova koje vam pišem u nastavku, te svakako bitno je imati dobar recept.

Fotografisala sam korake pripreme, te su fotografije u nastavku.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

– 26 supenih kašika brašna

– 30 supenih kašika ulja

– 600 ml vode

– 300 g šećera

– orasi/kokos/pšenične klice za posipanje

Postupak pripreme:

Vodu i šećer stavimo da prokuha. Šećer se treba istopiti, ali konzistencija smjese nije kao kod agde (nešto je blaži ovaj sirup). U prosjeku 10-minuta ostavimo da kuha.

Dok se sirup kuha, u šerpu stavimo ulje i brašno i pržimo.

Drvenom kuhačom konstantno miješamo da ne zagori (preporučujem i neku šerpu sa kvalitetnim dnom). Na početku kolo može biti na najjačem, poslije smanjimo. Proces je ovo koji traje i nekih 20 minuta, uz neprestano miješanje.

Brašno će početi mijenjati boju (postat će svijetlo smeđe) i tada sklonimo sa toplote.

PAŽNJA! Šerpu sa brašnom stavimo u sudoper i dodamo nekoliko kutljača šećernog sirupa i miješamo. Počet će prskati, pa je najbolje staviti rukavicu za kuhanje i paziti se. Dodajemo ostatak sirupa dok ne dobijemo jednaku smjesu koja se odvaja od kašike. Smjesa se ne smije mrviti, a ni biti previše tekuća.

Halva se oblikuje vruća uz pomoć supene kašike te se pospe orasima, kokosom ili pšeničnim klicama. Također, uz pomoć kašike za sladoled se mogu oblikovati kuglice koje uvaljamo u orahe/kokos i stavimo u papirne košarice.

Miriše na djetinjstvo, zar ne?