Čime se bavite ovog ljeta? Ako se družimo na Instagramu, onda ste mogli vidjeti šta sam sve jela na nedavnom putovanju u Holandiji. Po povratku dočekala me berba višanja. Berba je bila bogata, a to je sjajna prilika za ovaj preukusan “naopaki” kolač.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– 70 g smeđeg šećera

– 40 g putera

– prstohvat soli

– 500 g višanja, očišćenih od košpica

– 110 g putera

– 150 g šećera

– naribana korica 1 limuna

– 2 jajeta

– 150 g brašna

– 50 g palente

– 1 i 1/2 kafena kašika praška za pecivo

– 1/4 kafene kašike sode bikarbone

– 180 g mlijeka

– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

Kalup za tortu ili kalup za hljeb premažemo puterom, stavimo papir za pečenje.

Smeđi šećer, puter i prstohvat soli stavimo na vatru da se sjedini, lagano miješajući. Smjesu nanesemo na dno kalupa, preko papira za pečenje. Višnje poredamo po smjesi.

U posudi mikserom umutimo šećer, puter i limunovu koricu. Dodajemo jedno po jedno jaje. U odvojenoj posudi pomiješamo brašno, palentu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Odvojeno pomiješamo mlijeko i ekstrakt vanilije. Dodajemo naizmjenično smjesu sa brašnom i smjesu sa mlijekom.

Smjesu nanesemo preko višanja.

Pečemo 50 minuta na 180°C. Prvih 30 minuta prekriti folijom da ne počne tamniti prije vremena.

Pravi kolač za piknik ili ljetno druženje sa porodicom. Uživajte!