“Znate šta obožavam kod kuhanja? … Volim što, nakon dana u kom nisi više ni u šta siguran – i kad kažem “ništa”, mislim u baš apsolutno ništa! – dođeš kući i pouzdano znaš da kad pomiješaš žumanca, čokoladu, šećer i mlijeko, povezat će se u smjesu. To je tako utješno”, rekla je svojevremeno Julia Child.

O kako je bila u pravu!

Na društvenim mrežama pitala sam vas kakav recept želite da objavim: čokoladni ili citrusni. Moram reći da kao da sam pitala retoričko pitanje. Većina (ali ne ubjedljiva) bila je za čokoladni desert.

Prijateljica mi je dolazila na kafu. Razmišljala sam šta da joj napravim slatko. Znam da voli kruške. A ko još ne voli čokoladu. Kolač su probali mnogi (pa i Dom Collection ekipa – autori ove web platforme – možda je zato i predivna) i opisali ga kao savršen spoj sočnog čokoladnog biskvita, sa kruškom koja osvježi nepce.

Dobro, uobličila sam malo komplimente, ali to je to.

Vrijeme pripreme: 75 minuta

Sastojci:

115 g omekšanog putera

190 g smeđeg šećera

100 g kristal šećera

1 jaje

235 ml mlijeka

1 kafena kašika ekstrakta vanilije

195 g brašna

60 g kakaa

1/4 čajne kašike sode bikarbone

1/2 čajne kašike praška za pecivo

1/4 čajne kašike soli

3 kruške

šećer u prahu, za posipanje

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 160°C. Kalup za hljeb obložimo papirom za pečenje.

U posudi mikserom pomiješamo puter i šećer, te dodamo jaje, a zatim i mlijeko i ekstrakt vanilije.

U drugoj posudi, pomiješamo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu smjesu pomiješamo sa smjesom sa puterom i miksamo.

Smjesu prebacimo u kalup, te u jednakom razmaku umetnemo kruške (koje smo prethodno oprali i posušili).

Pečemo oko 70 minuta, te provjerimo čačkalicom da li izlazi čista ili sa nekoliko mrvica. Izvadimo i ostavimo u kalupu 15 minuta. Izvadimo iz kalupa, prebacimo na poslužavnik i pospemo šećerom u prahu prije serviranja.

Radujem se čuti vaše utiske.