Nadam se da volite pjenušava vina i u kolačima, jer za prvi post sam se odlučila za divnu slasticu koja će vas očarati i mirisom i okusom.

Za kuglof možete koristiti šampanjac ili prosecco.
Ovaj kuglof mi je baš otkriće jer u procesu pečenja alkohol ispari i samo doprinese mekanosti kolača, a cistrusi ga obogate mirisima.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastav:

300 g brašna

3/4 čajne kašike praška za pecivo

1/4 čajne kašike sode bikarbone

1/2 čajne kašike soli

300 g šećera

naribana korica od 4 limuna

150 g putera

2 jajeta

200 ml šampanjca ili prosecca

50 ml soka od limuna (ili nekog drugog citrusa)

1 čajna kašika ekstrakta vanilije

šećer u prahu, za posipanje

Postupak pripreme:

Rernu zagrijemo na 180°C.
Kalup za kuglof premažemo maslacem (ili ako je kalup silikonski onda premaz nije potreban).

Pomješamo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U blenderu pomiješamo šećer i koricu limuna i blendamo 1 minutu.
Ovu smjesu pomiješamo sa puterom i miksamo.
Dodajemo jedno po jedno jaje, a zatim dodamo smjesu sa brašnom.
U smjesu dodamo šampanjac, sok od limuna i vaniliju.
Smjesu stavimo u kalup te kalup nekoliko puta protresemo od tvrdu površinu da smanjimo mjehuriće zraka.
Pečemo oko 45 minuta, te provjerimo čačkalicom da li izlazi čista ili sa nekoliko mrvica.
Izvadimo i ostavimo u kalupu 15 minuta.
Pažljivo kuglof iz kalupa prebacimo na poslužavnik i pospemo šećerom u prahu prije serviranja.

Nezahtjevna priprema, a rezultat koji će oduševiti vaše nepce.
Odličan uz kafu , čaj ili čašu vina i chakulanje, naravno.