U sezonskom tekstu, spomenula sam nekoliko benefita kupina. U prosjeku jedna šolja kupina dnevno odagnat će brojne zdravstvene tegobe.

Naravno, kupine su divne i u desertima. Ovaj recept je odličan za neki brunch ili vikend druženje. Svakako da ih možete napraviti i u obliku mafina, ja sam za promjenu iskoristila druge kalupe.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

– 320g brašna

– 1 kafena kašika praška za pecivo

– 1/2 kafene kašike sode bikarbone

– 1/2 kafene kašike soli

– 2 jajeta

– 236 ml slatke pavlake

– 1 kafena kašika mlijeka

– 100g šećera

– 100g putera

– 1 kafena kašika ekstrakta vanile

– 150g kupina

Postupak pripreme:

Pomiješamo suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi pomiješamo “mokre” sastojke sa šećerom jaja, slatku pavlaku, mlijeko, otopljeni puter i ekstrakt vanilije.

Dvije smjese pomiješamo pjenjačom dok se ne sjedine. Lagano dodamo kupine.

Smjesu prebacimo u kalupe i pečemo 20 minuta na 200°C.

I to je to. Jednostavno, lagano i ukusno.