Znam da su uobičajene, tradicionalne lazanje sa Bolognese sosom, ali ja više volim ove sa špinatom. Možda ćete reći da sam čudna, ali tako je.

Lagane su za želudac, a spremne su za 30-45 minuta, ovisno koje lazanje koristite. Svakako pogledajte uputu na samoj kutiji gdje piše koliko vremena ih je potrebno peći.

Na Chakula.ba Instagram profilu, sam vam u story-ju pokazala kada sam kupila ove heljdine kore i baš sam se radovala da ih isprobam. Naredni put sam koristila integralne lazanje i jednako su fine. Po meni jedina razlika je u dužini pečenja: sa heljdinim korama lazanje se peku 20 minuta, a sa integralnim 35 minuta.

Kada imam vremena, rado vam fotkam cijeli proces, pa tako i ovdje na fotografijama možete vidjeti kako izgleda zaprška, sos sa špinatom, nanošenje smjese na kore, izgled lazanja prije i poslije pečenja.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

250 g heljda kora za lazanje

250 g isjeckanog špinata

1 l mlijeka

100 g putera

4 supene kašike brašna

1 čajna kašika soli

1 češanj bijelog luka

muškatni oraščić

Postupak pripreme:

Pripremamo zapršku. Zaprška služi kao zgušnjivač smjese. U veću šerpu, stavimo puter da se istopi. Istopljenom puteru dodamo brašno i miješamo pjenjačom 2 minute. Dodamo mlijeko. Nastavimo miješati pjenjačom 5-6 minuta dok se smjesa počne zgušnjavati i dođe do tačke vrenja. Dodamo bijeli luk i muškatni oraščić po ukusu. Smjesi dodamo špinat i promiješamo da se sjedini. Smjesu probajte i posolite po ukusu.

Pećnicu zagrijemo na 200°C.

Posudu u kojoj ćemo peći lazanje premažemo puterom (dno i strane). Na dno kutljačom nanesemo prvi sloj smjese i na nju stavimo kore za lazanje. Zatim opet smjesu i tako sve dok nam ne ponestane smjese i kora.

Lazanje pečemo 20 minuta. Izvadimo posudu, režemo na kocke i serviramo.

Odličan vikend obrok, zar ne?

A šta za desert? Provjerite kategoriju slatko, sigurna sam da ćete pronaći nešto po vašem ukusu.