Moja ljubav prema limunu je ja mislim već nadaleko poznata. Kao što mnogi prave i jedu sve čokoladno, tako i ja sve što je s limunom.

Tzv. curd od limuna, tj limun krema je dosta izazovna za napraviti, ali u ovom receptu sam je maksimalno pojednostavila, tako da ne može da vam ne uspije.

Štapići su vrlo osvježavajući i odlični za ove proljetne dane sa ljetnim temperaturama. Jednostavan za napraviti i vrlo osvježavajući desert.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

– 85 g mljevenih badema

– 50 g brašna

– 1 supena kašika kokosa

– 25 g kokosovo ulje

– 40 g meda

Krema:

– sok od 2 veća limuna

– naribana korica 1 limuna

– sok od 1 limete

– 145 ml mlijeka

– 50 g meda

– 1 kafena kašika gustina

– 1 supena kašika kokosovog ulja

– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije

– prstohvat kurkume, za boju

Postupak pripreme:

Sve sastojke za biskvit stavimo u blender i miksamo dok se ne sjedine. U kalup za hljeb stavimo papir za pečenje. Smjesu prebacimo u kalup i poravnamo. Pečemo 20 minuta na 180°C.

U međuvremenu pripremamo kremu od limuna. Sve sastojke stavimo u šerpu i zagrijavamo na srednjoj temperaturi miješajući. Kada smjesa provri bit će i zgusnuta. Smjesu stavimo da se ohladi u frižideru.

Ohladjenu smjesu stavimo preko biskvita i ostavimo u frižider na minimalno 4 sata. Štapiće režemo na veličinu od 3 cm i ukrasimo.