Kad već nemamo ljeto u gradu i jer smo već obavili more (ili tek čekamo odlazak), onda treba napraviti ovu divotu. Vjerujte mi sa prvim zalogajem dan će postati pravi sunčani ljetni.

Maline, borovnice i bobice su u sezoni u julu, a u kombinaciji s jabukom skoro pa da je kolač dijetalan. (Sve zavisi od perspektive).

S obzirom da ste mi rekli da volite step by step objašnjenja, fotografisala sam cijeli proces.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

–  5 jabuka

– korpice malina, borovnica, ribizli

– 1 limun

– 3 jajeta

– 1/4 šolje šećera

– 20 g putera

– 1 šolja brašna

– 1 kafena kašika praška za pecivo

– 1 kafena kašika cimeta

– prstohvat soli

– 1/2 šolje mlijeka

– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije

Jabuke ogulimo. Ja sam uzela Granny Smith jabuke. Jednostavno omiljene su mi i nisam ljubitelj slatkih jabuka. Možete uzeti bilo koju vrstu jabuka. Svaku jabuku prepolovimo i izerendamo na široke ploške.

Pripremljene jabuke pošpricamo sokom od jednog limuna, kako ne bi potamnile.

Mama mi je kupila ovu praktičnu spravicu za limun, ali svakako možete jednostavno iscijediti limun i presuti preko jabuka.

U drugoj posudi pjenjačom umutimo jaja i šećer. Što se mjera tiče, ne brinite se samo uzmite jednu šolju i nju koristite kao mjeru. Dodamo puter, a zatim brašno, prašak za pecivo, so, cimet, mlijeko i ekstrakt vanilije. Sve umutimo pjenjačom i dobijemo smjesu konzistencije kao za palačinke. Prelijemo smjesu preko jabuka.

Papir za pečenje stavimo u kalup za hljeb. Pećnicu uključimo na 180°C. Kalup punimo smjesom od jabuka do 2/3.

Po površini poredamo maline, borovnice i ribizle.

Ostatak smjese sa jabukama stavimo po površini. Pečemo 50 minuta. Iz kalupa ispečen kolač prebacimo na tanjir za serviranje.

Pri serviranju pospemo šećerom u prahu. I to je to. Drugačije, a preukusno.