Jabuke su nam u sezoni u septembru, tako da kolači od jabuka su neizbježni. Nekako tradicionalno u našoj porodici ti kolači se prave od sitno nasjeckanih jabuka i sa klasičnim patišpanjom. Ovaj kolač sam stavila u kalup za kuglof i jabuke isjeckala u kockice. Cimeta ima u obilju, jer kakav je kolač od jabuka bez cimeta.

S obzirom da volite step by step objašnjenja, fotografisala sam cijeli proces.

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Sastojci:

– 8 jabuka
– 1 supena kašika cimeta
– 3 supene kašike šećera
– 360 g brašna
– 1 supena kašika praška za pecivo
– 1 kafena kašika soli
– 150 ml ulja
– 200 g šećera
– sok od 2 limuna
– 2 kafene kašike ekstrakta vanilije
– 4 jajeta
– 100 g sjeckanih oraha

Jabuke ogulimo i očistimo. Možete uzeti koje god imate pri ruci ili u bašti. Ovaj stalak za mobitel mi je baš praktičan, jer tako možete pratiti recept na Chakuli i kuhati.

Svaku jabuku isitnimo na kockice od otprilike 1 cm. Pripremljene jabuke pošpricamo sokom od limuna, kako ne bi potamnile.

Jabukama dodamo cimet i šećer, promiješamo i ostavimo sa strane.

U posudi pomiješamo suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi pomiješamo ostale sastojke: sok od limuna, ulje, šećer, ekstrakt vanilije i jaja.

Pomiješamo suhe i “mokre” sastojke i vidite na fotografiji kakva je konzistencija smjese.

Kalup za kuglof premažemo sa uljem. Dodamo polovinu smjese, a zatim i polovinu pripremljenih jabuka. Slobodno dodajte i sok koji su jabuke pustile. Pospemo sa polovinom pripremljenih oraha.

Dodamo ostatak smjese, jabuka i oraha. Pečemo 90 minuta na 175°C.

I to je to. Preukusan kolač koji je odličan i dan poslije. Čuvajte kolač na sobnoj temperaturi. A pogledajte ovo srce u smjesi koje su jabuke kreirale.