Nekad početkom jeseni razveselila me vijest da se u Zagrebu otvara Muzej čokolade.

Već prvom prilikom sam provjerila o kakvom se muzeju radi, te vam donosim svoje utiske.

Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu “undercover”, pa su fotografije s mobitela.

Na naslovnoj fotografiji vidite “ulaznicu” za Muzej. Radi se o različitim vrstama čokolade koje testirate na za to određenim “testnim mjestima” u Muzeju, te pročitate o kakvoj se čokoladi radi. Tu je i kašika, za kušanje tekuće čokolade. Ulaznica za odrasle košta 60 HRK, a za djecu 40 HRK.

Na fotografiji iznad je mjesto za drobljenje zrna kakaa, koje se prvo kuša. Moram reći da nije naročito ukusno.

Mapa pokazuje koliko kilograma čokolade svaki stanovnik određene države pojede, koliko ta država uvozi, a koliko izvozi čokolade godišnje (u eurima). Moram reći da sam mislila da pojedemo više od 2 kg čokolade.  

Pored kušanja, u Muzeju možete pomirisati različite namirnice koje se stavljaju u čokoladu.

Negdje na pola puta, nalazi se dio za sjedenje. Čini mi se da nije još uvijek opremljen i da bi mogao nuditi kafu i čokoladne napitke. 

Na fotografiji je tekuća čokolada, koju možete promiješati ali ništa više. 

Nakon svega, zašto četiri zlatne kašike. Muzej čokolade je stvarno zanimljiva ideja. Jedan dječak je pri izlasku rekao: “mama ovo je najbolji muzej ikad!” I za djecu nesumnjivo jeste. Za nas odrasle, mi se čini nedorečen. Pored čitanja o čokoladi, nema nikakvih vizuelnih ili glasovnih alata. Na izlasku se nalazi vrlo dobro opremljena prodavnica čokolada. Mi smo kupili nekoliko, te su vrlo ukusne. Nadam se da će vlasnici kontinuirano unapređivati izložbene elemente, te na taj način privlačiti posjetitelje.