Ako trebate napraviti jedan kolač u svom životu, onda to treba biti ovaj sočni kuglof! Pravila sam ga 2 puta i nikad nisam stigla fotografisati jer bi nestao brzinom svjetlosti. Pa sam morala napraviti 3. put i osigurati da fotkam prije nego se pojede. Ima i jednu tajnu. Nastavite čitati.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– 230 gr putera

– 200 gr šećera

– 3 jajeta

– 1 čajna kašika esktrakta vanilije

– kora od 1 limuna

– 210 gr brašna

– 1/2 čajne kašike praška za pecivo

– 1/4 čajne kašike sode bikarbone

– 1/2  čajne kašike soli

– sok od 1 limuna

– 200 ml pirea od tikve

– 1 čajna kašika praha od aronije i zove

– 100 ml mlijeka

– 7-8 zaledjenih malina

za glazuru:

– 200 gr šećera u prahu

– 1 supena kašika soka od limuna

Postupak pripreme:

Postupak pravljenja pirea od tikve je opisan ovdje.

U zdjeli mikserom umutimo omekšan puter i šećer. Dodajemo jedno po jedno jaje. Dodamo ekstrakt vanilije i limunovu koricu. 

U manjoj zdjeli pomiješamo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodamo pola suhih sastojaka u smjesu i umiješamo mikserom. Dodamo pire od tikve i limunov sok, te drugu polivenu suhih sastojaka. 

Smjesu razdvojimo. U jedan dio dodamo mlijeko i prah od aronije i zove. 

Kalup za kuglof premažemo puterom. U kalup dodamo svijetlu smjesu, zatim tamnu. Stavimo nekoliko zaledjenih malina, a zatim i ostatak svijetle i tamne smjese. 

Kuglof pečemo 45 minuta na 175°C. Izvadimo i ostavimo u kalupu 20-tak minuta prije nego preokrenemo na tanjir za posluživanje.

Po hladnom kuglof nanesemo glazuru. 

Dodamo sjemenke nara za blagdanski ugođaj!