Nedavno sam na Instagram-u podijelila super ideju za ručak: sjajne burritose. Ključni sastojak burritosa je svakako guacamole sos, koji se pravi od mnogima omiljenog avokada.

Ukoliko avokado koristite često u svojoj ishrani, vjerujem da već imate svoj sistem gdje pronaći dobar avokado, kako ga izabrati, jer svi znamo da je na našem tržištu pronaći kvalitetan avokado uistinu poduhvat.

Odlučila sam i sama napraviti mini istraživanje, te u ovom tekstu sažeti manje poznate i popularne informacije o ovom voću/povrću.

Uzgoj avokada u različitim dijelovima svijeta je počeo već u 19 stoljeću. Vremenom i u skladu sa potražnjom, postao je namirnica koja je dostupna tokom cijele godine. Ono što je zanimljivo da avokado postaje zvijezda 2012. godine kada se počinje pričati o „dobrim i lošim masnoćama“. A avokado naravno spada u dobre dečke.

Tržište je profiliralo uzgoj dvije osnovne vrste avokada: haas i fuerte. Hass avokado je izvana crnije i grublje kore, dok je fuerte zelen i ima glađu koru. Unutrašnjost zrelog avokada ima puterastu strukturu i orašasti okus.  Upravo tijekom zime i proljeća se smatra vrhuncem sezone avokada.

Avokado je dosta kalorično voće, te jedan avokado sadrži 250 kalorija. Smatra se da je po osobi dovoljna porcija od 50 kalorija. Takva porcija ima zdravu dozu mono i polinezasićenih masti. Jedna porcija avokada sadrži mnoštvo vitamina C, vitamina K, folne kiseline i željeza. Avokado je bogat i luteino, antioksidansom koji pomaže zdravlju očiju, kože i kose.

Kod kupovine, nikako ne kupujte tvrd avokado jer takav nije zreo. Tražite mekaniji. Avokado će na sobnoj temperaturi kroz 2 dana postići potrebnu zrelost.

Osim guacamole sosa, avokado možete narezati svjež za doručak, poslužiti uz salatu, te začiniti limunovim sokom, acetom balsamicom ili maslinovim uljem.

Galerija