Namučila sam se dok sam odabrala namirnicu ovog mjeseca bogatog citrusima i mojim omiljenim crvenim narandžama.

Međutim, zbog nešto rjeđe upotrebe marakuje u našoj kuhinji, odlučila sam se pisati baš o ovoj voćki. Također, tropsko voće je najavljeno kao jedan od trendova u ishrani u 2019. godini.

U zemljama engleskog govornog područja ovo voće zove se passion fruit ili voće strasti. Ono što je zanimljivo je da se sam naziv voća ne povezuje sa emocijom strasti. Španjoski misionari Jezuiti u Južnoj Americi nazvali su ovu voćku njenim imenom, povezujući je sa Isusovom patnjom na križu i govoreći o voćki kao cvijetu sa pet rana.

Zbog intenzivne ljubičaste vanjštine u zemljama španjolskog govornog područja, marakuju nazivaju još i malim narom. Najviše se uzgaja u Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Keniji i Izraelu. Ali svakako nađe put i do naših tržnica.

Marakuja je plod jednako prekrasnog cvijeta sa fotografije.

Kada kupujete marakuju, vodite računa da kora nije previše naborana i suha, jer to znači da je voćka prezrela i da se pulpa unutra sasušila. Kupite voćku koja se čini težom u ruci. Marakuja će dodatno dozreti na sobnoj temperaturi, ali nemojte je držati u frižideru.

Svježu marakuju možete jeste kašikom ili probušiti rupu na vrhu i jednostavno popiti unutrašnjost.

Marakuja se odlično slaže sa sokom od narandže tako da je možete dodati Zimskom smoothie-ju ili Jet lag smoothie-ju. Marakuja će ukrasiti svaki cheesecake, panna cottu ili Pavlovu.

S druge strane, marakuja je odličan dodatak mesu divljači ili kao dresing na salatama.

Skoro da zaboravim, opojni miris unutrašnjosti marakuje će vas očarati, sigurna sam.

Galerija