I pored svih visibaba, šafrana i magnolije, gurmani će reći da je vjesnik proljeća: mladi luk.

Mladi luk nije ništa drugo do nezreli izdanci posađenog crvenog luka. Ukoliko ih se ostavi u zemlji, kroz neko vrijeme će se razviti u klasičnu glavicu luka.

Mladi luk je vjesnik predstojećeg uskrsa i vaskrsa, te stalni gost blagdanske trpeze.

Ova namirnica je sastavni dio kineske i kuhinje Jugoistočne Azije. Kaže se da je sveto trojstvo kineske kuhinje mladi luk, đumbir i bijeli luk.

Kada ga kupujete na tržnici, tražite svježe zelene izdanke i imajte na umu da što je tanja stabljika to je mladi luk blažeg okusa. Kada kupite, u frižideru možete održati svježinu 4-5 dana.

Mladi luk snižava krvni pritisak, bogat je vlaknima pa pomaže probavi. U proljeće su česte prehlade, a mladi luk pomaže u prevenciji, te u održavanju dobrog vida.

Što se pripreme tiče, osim klasičnog dodavanja salati, pire krompir možete obogatiti pavlakom i mladim lukom i tako dobiti vrlo zanimljiv prilog. Mladi luk možete dodati i palačinkama.

Galerija