Nisam sigurna koliko se često na našim trpezama nađe riba, a od benefitima konzumiranja ribe ne moramo posebno pričati.

Kod nas kući, nastojimo barem jednom sedmično jesti ribu. Što se oslića tiče mislim da je nepravedno podcijenjen, pa samim tim neka bude namirnica mjeseca maja, uz nekoliko ideja kako ga kvalitetno spremiti i uživati.

Oslić je bijela riba koju itekako cijene u Španiji i Portugalu. Postoji čak 13 vrsta oslića, a nama je najpoznatiji Europski oslić. Ova riba se hrani krilom, planktonima koji se još nazivaju i hrana kitova, te hobotnicom. Oslić se može konzumirati u obliku filea, ili pripremom cijele ribe. Možete ga poširati, kuhati, ispeći u pećnici ili na grilu.

U Španiji oslić najčešće konzumiraju na tri načina: en salsa verde – u zelenom sosu od peršuna, uz dodatak školjki; à la Gallega – poširani oslić, uz prilog kuhanog luka i krompira na slatkom sosu od bibera; à la sidra – oslić kuhan u jabukovom sirćetu. U Portugalu, filete oslića mariniraju u limunovom soku, bijelom luku i soli prije pečenja.

Ovog petka svratite do lokalne ribarnice i pripremite oslić za ručak.

Galerija