Sarajevo je moj rodni grad. Iako sam živjela u inostranstvu i putujem vrlo često, za mene ne postoji ljepši grad od Sarajeva. Nedavno sam pri povratku shvatila da mi uopće nismo svjesni koliko je Sarajevo divno i koliko je malo potrebno da bude idealan grad za život. Međutim, upravo to “malo” je ono što najviše zamjeramo životu u Sarajevu.

Gastro scena itekako spada u to “malo” što nedostaje. Iako postoji mnoštvo restorana, opet je sve to vrlo slično. Prošlog mjeseca imala sam događaj za 40 osoba. Ne biste vjerovali koliko je teško naći restoran za 40 osoba u Sarajevu, a da ima ukusnu hranu i atmosferu.

Ali, čini se da polako uviđamo nedostatke u gastro sceni Sarajeva i mnogi pokušavaju da poprave situaciju. Pa tako i inicijativa Sarajevo Food Dictionary. Ovo tromjesečno izdanje nudi recenzije različitih jela u Sarajevu, te tako čini gastro iskustvo turistima, a i domaćim zanimljivim. Također, organizuju i tematske događaje.

Zbog putovanja nisam bila u prilici prisustvovati nijednom, pa kad sam vidjela da će Noć divljači biti održana po treći put u Restoranu Lovac, naravno da sam bila tamo.

Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu “undercover”, pa su fotografije s mobitela.
Naslovna fotografija je sa Facebook stranice događaja.

Noć divljači 3 je kao i prethodna dva izdanja, održana u Restoranu Lovac u Sarajevu. Po slobodnoj procjeni bilo je oko nekih 50 gostiju. Po dolasku nas je dočekala organizatorica i uputila na rezervisano mjesto. Događaj je najavljen za 19:30.

Ja nekako stalno zaboravljam da ljudi u Sarajevu smatraju da je moderno ili cool kasniti barem pola sata na sve događaje. Pa tako i ovdje je serviranje hrane počelo nakon 40 minuta, dok su svi gosti stigli.

Također, činjenica je da zimi u Sarajevu uistinu rijetko izlazim. Razlog: pušenje unutar objekata. I opet me ta situacija iznenadila i na ovom događaju. Doista smatram da dim cigareta i ukusna hrana uopće ne idu skupa.

U skladu sa najavljenim menijem, posluženo je hladno predjelo: Waldorf salata. Ova salata obično se sprema od celera, jabuka, oraha, zelene salate, grožđa i dresinga od majoneze i jogurta. U ovom slučaju umjesto grožđa dodatak su bile suhe šljive, što je u skladu i sa trenutnim godišnjim dobom. Salata je bila vrlo osvježavajuća i dobar početak večeri.

Toplo predjelo je bila domaća supa od zeca. Ne znam zašto ali kad sam zamišljala kako će izgledati ova supa nisam mislila da će biti bistra. Tjestenina je bila domaća i supa je bila ukusna. Komadići mesa unutra su realno mogli biti od bilo kakvog mesa. Zečetinu sam konzumirala i prije, ali ne kuhanu. Tako da čini mi se da kuhanjem i pripremanjem u okviru supe izgubi dosta na okusu.

Eh sad, primjetit ćete da je najavna fotografija događaja i fotografija glavnog jela drugačija. Ali po najavi za glavno jelo serviran je srneći paprikaš u sosu od brusnica sa domaćim njokama. Meso je doista bilo vrhunski spremljeno, što bismo rekli topilo se u ustima. Čini mi se da je sos od brusnice serviran sa strane, kako bi se izbjeglo da tradicionalna nepca ne bi morala miješati slatko i slano. Ali brusnica odlično ide sa srnetinom. Najveća zamjerka je za njoke. Pojela sam tri pokušavajući pronaći barem jednu koja je ukusna. Po mom skromnom sudu njoke su bile previše brašnaste i već su imale svoj sos koji ih je učinio gnjecavim.

Nedavno sam na Instagramu pričala o knedlama i vjerujem da dijelite moje mišljenje da ih je zahmet napraviti. Na najavnom meniju samo je pisalo knedle. Stigle su nam na sto. Pogledala sam kod osobe do mene dok je načinjala knedlu očekivajući lavu divnog sosa od šumskog voća kako izlazi iz knedle. Ali to se nije desilo. U knedlama su bile suhe šljive. Suhe šljive u suhom tijestu. Ovo malo tekućine sa strane nije pomoglo. Također, pronašla sam neke dijelove tijesta koji nisu bili dovoljno kuhani.

I tako smo došli do kraja večeri. Do glavnog jela razmišljala sam o 4 zlatne kašike, zbog duhanskog dima i početnog kašnjenja, ali odlične ideje. Nažalost njoke i knedle su dovele do konačnih 3 zlatne kašike. Također, ponavljanje tijesta u glavnom jelu i desertu se itekako moglo izbjeći, kao i suhe šljive u predjelu i desertu. Još jednom ću pohvaliti Sarajevo Food Dictionary na odličnom radu na promociji i aktiviranju gastro scene. Radujem se događajima u narednom periodu i vjerujem da će se raditi na otklanjanju nedostataka.