Tri drugačija i brza prijedloga za iftar

Prošle sedmice započeo je mjesec Ramazan. Za sve vas koji postite, vjerujem da je ponekad izazov kako nakon napornog radnog dana pripremiti zdrav i ukusan obrok za iftar, a da ne provedete sate u kuhinji. Pri tome svakako je bitno da nakon cjelodnevnog...

Okusi Azije: Južna Koreja

Već neko vrijeme vam najavljujem da Chakulina saradnica luta po Aziji i da ću prenijeti neka gastro iskustva. Prvo takvo je iz Seoula i Jeju ostrva u Južnoj Koreji. Ovakve fotografije i različita jela vjerujem da ćete rijetko gdje vidjeti. Naša...

Mille feuille

Znate za one kolače koji su tako fotogenični, pa razmišljate: ovo je sigurno prekomplikovano za napraviti. A ustvari uopće nije. E pa ovo je baš takav kolač. Ako imate goste, mille feuille ili hiljadu listova je kolač koji napravite u 30 minuta, a gosti provedu isto...

Brazilski uštipci

Svaki mjesec se baš radujem rubrici Guest Chef Recipe. Vjerujem da svi svakodnevno pratimo mnogo blogerica i blogera, pa kad izaberem neki recept uživam pripremajući ga i svakako prenoseći svoje utiske. Andrea je nedavno proslavila čak 10 godina rada svog bloga Cukar....

Limun štapići

Moja ljubav prema limunu je ja mislim već nadaleko poznata. Kao što mnogi prave i jedu sve čokoladno, tako i ja sve što je s limunom. Tzv. curd od limuna, tj limun krema je dosta izazovna za napraviti, ali u ovom receptu sam je maksimalno pojednostavila, tako da ne...

Arduanin kuglof

Prošlog mjeseca sam započela sa novom rubrikom: recept gostujućeg chef-a. A Enine Čoko praline su baš bila bombastična najava. U međuvremenu sam pravila i Uskrsni kuglof, kada se desila manja katastrofa sa kalupom. Kada sam kod drage Arduane vidjela ovaj kuglof,...

Gastro review: Ferdinand knedle, Beograd

Znam da čim ste vidjeli naslovnu fotografiju, znate o čemu ću da pišem. Nedavno smo bili u Beogradu i na Instagramu sam podijelila fotografiju Nutella knedle, koja je izazvala oduševljenje. Svakako da se ne može mjeriti sa našim užitkom, dok smo...

Čokoladne tahini kuglice

Jeste li već pravili ili jeli tahini pastu? Kada sam pravila Sočne mafine za sv. Patrika, koristila sam crni sezam. Ostalo mi ga je dosta pa sam razmišljala kako da ga iskoristim. Od crnog susama napravila sam tahini pastu, a zatim i ove energetske kuglice. Prave se...

Uskrsni kuglof

Znate zašto je ovo idealan kolač za Uskrs? Naizgled običan kuglof, a onda iznutra mekani snijeg od bjelanjaka i čaroban okus. Doista podsjeća i na varljivo proljeće koje nam je do neki dan donijelo i hladni snijeg. Na ovom kuglofu sam naučila i važnu lekciju, a to je...

Gastro review: Boccone Sarajevo

Već dugo hoću da pišem review za "Boccone", tj realno "Pomodorino" kako ga svi i dalje zovemo. Međutim, ovo je jedno od mjesta u koje kad dođem kao da sam došla kod mame na hranu. Znam da sve što naručim će biti ukusno i ne stignem da fotkam jer...

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.