Riba u soli

Sjećam se kada je Chakula ugledala svjetlo dana, jedna od prvih sugestija je bila da ponudim neki recept za ribu. Pa, trebalo je skoro godinu dana, ali tu je! I bilo je vrijedno čekati. Moj prijatelj Miha iz Ljubljane je gurman i sjajan kuhar. On je iza vrlo...

Rolice sa kremom od limuna ili cimetom

Da vam pravo kažem dugo sam razmišljala o nazivu na našem jeziku, ne znam jesam li uspjela naći odgovarajući. Svakako mislim da svi već znamo o kojem se popularnom i preukusnom desertu radi. Otkad je zima počela planirala sam ga napraviti, ali čini se da me morao...

Noć divljači 3, Restoran Lovac, Sarajevo

Sarajevo je moj rodni grad. Iako sam živjela u inostranstvu i putujem vrlo često, za mene ne postoji ljepši grad od Sarajeva. Nedavno sam pri povratku shvatila da mi uopće nismo svjesni koliko je Sarajevo divno i koliko je malo potrebno da bude...

Blagdanski kolači

Nekako zima i jeste za blagdana i hrane i kolača. Iako se kod nas koriste i riječi praznici i blagdani, ja više volim ovu drugu. Riječ praznici upućuje na nešto prazno, a blagdani na radost, blago, blage dane. U svakom slučaju, vjerujem da ćete ili ste već u toku...

Chakula krempita

Ovaj kolač je sve osim klasična krempita. Ali zbog lisnatog tijesta i kreme me posjetio na taj tradicionalni kolač. Svakako da je bombastična kombinacija spojiti moderno i tradicionalno. I baš takav je ovaj jednostavni i brzi recept. Vrijeme pripreme: 30 minuta...

Jet lag smoothie

U posljednje vrijeme mnogo vremena provodim po aerodromima i hotelima. Pri povratku iz Amerike, spavala sam 15 sati. Kad sam se probudila bila sam jako gladna, ali istovremeno nisam mogla ništa "teško". Otišla sam do Zdravog butika u komšiluku i uzela sve potrebno za...

Nar unutra

S obzirom da je nar u sezoni, neki dan sam ga kupila. Razmišljala sam kako ga još mogu iskoristiti. Otvorivši kuhinjski ormarić ugledala sam ove kalupe, koje sam skoro pa zaboravila. Počela sam dodavati sastojke u posudu i za čas posla dobila ove ukusne zalogaje, sa...

Grah

Iskreno, znam da će se mnogi obradovati ovom receptu. A ja sam u istoj misiji: svaki tradicionalni recept itekako možete napraviti i ništa nije bauk. S druge strane, porodično svi baš volimo grah. Dodatna vrijednost: imate ručak barem dva dana. Mi smo ovaj jeli 3...

Doručak na Istočnoj – večera na Zapadnoj obali SAD-a

U oktobru, iako na Chakula web-u nije bilo mnoštvo tekstova, to nikako ne znači da ovaj mjesec nije bilo iznimno radno. Naime, Chakula se nalazi među 70 startup-ova iz 42 zemlje, koji su dio YTILI programa. Više o programu i američkom iskustvu...

Mafini sa jabukama, cimetom i višnjama

Ovi mafini su jedini i najbolji recept koji će vam ikad trebati. Možda ovu rečenicu često pročitate, ali s obzirom da sam napravila dosad oko 50 ovih mafina i svi su pojedeni, mislim da imam čvrste dokaze. Jabuka još uvijek imam i toliko su sočne da mi je naprosto žao...

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.