Grah

Iskreno, znam da će se mnogi obradovati ovom receptu. A ja sam u istoj misiji: svaki tradicionalni recept itekako možete napraviti i ništa nije bauk. S druge strane, porodično svi baš volimo grah. Dodatna vrijednost: imate ručak barem dva dana. Mi smo ovaj jeli 3...

Doručak na Istočnoj – večera na Zapadnoj obali SAD-a

U oktobru, iako na Chakula web-u nije bilo mnoštvo tekstova, to nikako ne znači da ovaj mjesec nije bilo iznimno radno. Naime, Chakula se nalazi među 70 startup-ova iz 42 zemlje, koji su dio YTILI programa. Više o programu i američkom iskustvu...

Mafini sa jabukama, cimetom i višnjama

Ovi mafini su jedini i najbolji recept koji će vam ikad trebati. Možda ovu rečenicu često pročitate, ali s obzirom da sam napravila dosad oko 50 ovih mafina i svi su pojedeni, mislim da imam čvrste dokaze. Jabuka još uvijek imam i toliko su sočne da mi je naprosto žao...

Gallette sa jabukama

Ko o čemu, Chakula o jabukama. Doista su ove godine jabuke itekako rodile. A i kolače treba praviti, pa što se mora nije teško. Što se gallette tiče, cijelo ljeto gledam po Instagramu brojne fotografije ovog deserta sa sezonskim voćem, tako da trendovi se moraju...

Moderni kolač od jabuka

Jabuke su nam u sezoni u septembru, tako da kolači od jabuka su neizbježni. Nekako tradicionalno u našoj porodici ti kolači se prave od sitno nasjeckanih jabuka i sa klasičnim patišpanjom. Ovaj kolač sam stavila u kalup za kuglof i jabuke isjeckala u kockice. Cimeta...

Slatke kocke od tikve

Tikve su u sezoni. Imate ih kupiti svakakvih, ovisno o tome šta planirate praviti. Ja sam kupila tikvu od 3,5 kg, slatku baš za kolače. Za kolače od tikve osnova je pire od tikve. Kod nas se konzerviran ne prodaje, a možda je i bolje tako (zdravije sigurno jeste). Jer...

Torta iznenađenja

Iskreno baš sam se dvoumila kako da nazovem ovu tortu. A onda sam shvatila da njen vanjski izgled itekako zavara, jer su ananas i smokve tu samo zbog dekoracije, a i jer se super slažu sa ostatkom kolača. Tako da je izbor pao na ovaj naziv. Ono što je također...

Gastro review: Noovi Sarajevo

U protekloj sedmici Sarajevo je obasjalo sunce Sarajevo Film Festivala. Gledalo se mnoštvo filmova, družilo i naravno jelo. Sarajevo u vrijeme Festivala je domaćin mnoštvu turista. Bez obzira da li me prijatelji posjetili za vrijeme SFF-a ili...

Gastro review: Megi Mostar

Megi je mjesto gdje jedu domaći i gosti. Vrijeme je godišnjih odmora i ako idete u neku od susjednih država na odmor ili ljetujete na BiH obali, svi putevi vode preko Mostara. Ukoliko poput mene niste ljubitelj janjetine i restorana pored puta,...

Kupine za užinu

U sezonskom tekstu, spomenula sam nekoliko benefita kupina. U prosjeku jedna šolja kupina dnevno odagnat će brojne zdravstvene tegobe. Naravno, kupine su divne i u desertima. Ovaj recept je odličan za neki brunch ili vikend druženje. Svakako da ih možete napraviti i u...

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.