Zdrave tufahije

Sezona je jabuka. Ako u pretragu na stranici ukucate tu riječ, dobit ćete nekoliko recepata s jabukama. A ovaj je najzdraviji među njima. Kako je to moguće? Ajde da provjerimo. Vrijeme pripreme: 45 minuta Sastojci: - 6 jabuka (Zlatni delišes, Gala ili Ida...

Izvrnuti kolač od višanja

Čime se bavite ovog ljeta? Ako se družimo na Instagramu, onda ste mogli vidjeti šta sam sve jela na nedavnom putovanju u Holandiji. Po povratku dočekala me berba višanja. Berba je bila bogata, a to je sjajna prilika za ovaj preukusan "naopaki" kolač. Vrijeme...

Avokado sladoled

Stiglo nam je ljeto.. konačno! A s ljetom i visoke temperature. I ko će sad još pećnicu upaliti? Nema potrebe. Sladoled je odlično rješenje, a posebno kad ga sami napravite. Samo 3 sastojka? Moguće. Vrijeme pripreme: 10 minuta + 3 sata za hlađenje ...

Halva na moderan način

Halva je tradicionalna slastica, koja se u bosanskohercegovačkim kućama priprema kada se slavi, ali i kada se tuguje. Njena osnovna karakteristika je da je to „jeftin“ kolač, tj. da se pravi od namirnica koje uvijek imamo u kući. Svakako da se halva modernizovala, pa...

Gastro vikend: Banja Luka

Bez obzira da li u Banja Luku idete poslom ili turistički, bitno je gdje i šta ćete jesti. Banja Luka ima mnogo toga za ponuditi, a dio gastro ponude preporučujem u ovoj recenziji. Podsjećam vas da je cilj gastronomadskih priča da budu...

Chakula brownie

S obzirom na varljivo proljeće i sunce koje stalno čekamo, a ono se negdje skriva, intenzivno sam poželjela nešto čokoladno, sočno i moćno! I tako je nastao ovaj brownie. Tajni sastojak je Noccio puter od lješnjaka. Vrijeme pripreme: 45 minuta Sastojci:...

Tart s jagodama

Znate kako, ja sam odlučila: bez obzira kakvo je vrijeme vani to ne znači da se ne trebamo uveseljavati divnim poslasticama sa sezonskim voćem. Reći ću vam zašto je ovaj tart tako fin. Divna hrskava korica, osvježavajuća krema i svježe preukusne jagode. Prodato? Mah,...

Nedjeljni mafini

Ovim mafinima naziv sve govori. Naime, pravila sam bademovo mlijeko (za koje više detalja imate na Instagram stories) i s obzirom da je bilo dosta ostataka u vidu badema, razmišljala sam kako da ih iskoristim. Upotrijebila sam sastojke koje sam imala u kuhinji,...

Zdrava logika

Kraj aprila najavljuje sezonu jagoda. Svakako da one prve dolaze sa juga naše zemlje. Drage žene iz Zdrave logike obradovale su me organskim jagodama. Svoju sreću sam podijelila na Instagramu, a onda počela razmišljati kakav desert da spremim. Moram reći da nisam...

Top 5 mjesta za kafu u Sarajevu

Ne znam ima li zanimanje sommelier-a za kafu, ali ja bih se apsolutno mogla baviti takvim poslom. Činjenica je da kafu ne pijem u litrima. Kafa mi je nije prva stvar koju popijem ujutro. I mislim da su to baš razlozi što uživam kafu i cijenim kvalitetnu....

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.