Moderni kolač od jabuka

Jabuke su nam u sezoni u septembru, tako da kolači od jabuka su neizbježni. Nekako tradicionalno u našoj porodici ti kolači se prave od sitno nasjeckanih jabuka i sa klasičnim patišpanjom. Ovaj kolač sam stavila u kalup za kuglof i jabuke isjeckala u kockice. Cimeta...

Slatke kocke od tikve

Tikve su u sezoni. Imate ih kupiti svakakvih, ovisno o tome šta planirate praviti. Ja sam kupila tikvu od 3,5 kg, slatku baš za kolače. Za kolače od tikve osnova je pire od tikve. Kod nas se konzerviran ne prodaje, a možda je i bolje tako (zdravije sigurno jeste). Jer...

Torta iznenađenja

Iskreno baš sam se dvoumila kako da nazovem ovu tortu. A onda sam shvatila da njen vanjski izgled itekako zavara, jer su ananas i smokve tu samo zbog dekoracije, a i jer se super slažu sa ostatkom kolača. Tako da je izbor pao na ovaj naziv. Ono što je također...

Gastro review: Noovi Sarajevo

U protekloj sedmici Sarajevo je obasjalo sunce Sarajevo Film Festivala. Gledalo se mnoštvo filmova, družilo i naravno jelo. Sarajevo u vrijeme Festivala je domaćin mnoštvu turista. Bez obzira da li me prijatelji posjetili za vrijeme SFF-a ili...

Gastro review: Megi Mostar

Megi je mjesto gdje jedu domaći i gosti. Vrijeme je godišnjih odmora i ako idete u neku od susjednih država na odmor ili ljetujete na BiH obali, svi putevi vode preko Mostara. Ukoliko poput mene niste ljubitelj janjetine i restorana pored puta,...

Kupine za užinu

U sezonskom tekstu, spomenula sam nekoliko benefita kupina. U prosjeku jedna šolja kupina dnevno odagnat će brojne zdravstvene tegobe. Naravno, kupine su divne i u desertima. Ovaj recept je odličan za neki brunch ili vikend druženje. Svakako da ih možete napraviti i u...

Ljeto na tanjiru

Kad već nemamo ljeto u gradu i jer smo već obavili more (ili tek čekamo odlazak), onda treba napraviti ovu divotu. Vjerujte mi sa prvim zalogajem dan će postati pravi sunčani ljetni. Maline, borovnice i bobice su u sezoni u julu, a u kombinaciji s jabukom skoro pa da...

Torte i to, Sarajevo

Ovo je priča za sve hedoniste i ljubitelje kvalitetnih i pravih torti. Iako će se turistima ili nekome ko je rjeđe u Sarajevu učiniti da imamo mnoštvo mjesta gdje možete uistinu uživati u sjajnim kolačima i kafi, istina je ustvari potpuno...

Gdje pojesti najbolji falafel u Sarajevu?

Glavni sastojak izrealskog falafela jeste slanutak ili bob. Izmislili su ga egipatski beduini. Lako se i priprema i servira uz tahini umak. Falafel je odlična opcija bez obzira da li ste vegetarijanac ili ne, jer obiluje vlaknima, proteinima i...

Okusi Portugala

Kada sam prvi put bila u Portugalu, imali smo sasvim dovoljno vremena, da kao pravi turisti otkrijemo sve brojna lokacije, za jesti naravno. Ove godine po ponovnom odlasku, tačno sam znala gdje i šta želim da jedem. Također, saputnicima sam...

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.