Gastro vikend: u Splitu

Nedavno smo iskoristili "produženi" sunčani vikend da skoknemo do mora. Doista je divno uživati u kafi i pogledu na pučinu. Svakako da je gastronomsko iskustvo sastavni dio svakog putovanja. U mnoštvu preporuka za restorane u Splitu, moj izbor...

Ružičaste kuglice

Ovih dana eksperimentišem šta se sve može napraviti u blenderu. Tako sam neki dan pomiješala tek 4 sastojka i dobila ove preukusne i oku lijepe kuglice. Pri tome ključni sastojak je cvekla, o kojoj smo govorili o tekstu u super hrani. Cvekla je bogata nitratima i...

Gastro review: Paper Moon, Sarajevo

Znate kad date nekom mjestu drugu šansu, uz milion argumenata da sami sebe ubijedite: možda im je prošli put bio loš dan, možda je meni bio loš dan, možda su se popravili.. E pa to je moja priča za Papermoon, Sarajevo. Naime, neposredno nakon...

Mramorni mafini

Ako biste me pitali da u jednoj rečenici opišem ovaj slatkiš rekla bih: u 30 minuta sočni čokoladni zalogaji. Mislim da ne moram više ništa reći nego trk u kuhinju! Vrijeme pripreme: 30 minuta Sastojci: - 200 g brašna - 5 supenih kašika kakaa - 1 čajna...

Savršene lazanje by Ena

Imam jednu tajnu da podijelim s vama. Ja nisam voljela klasične mesne lazanje. Jednostavno mi nisu bile ukusne, tako da uvijek pravim lazanje sa špinatom. Međutim, tu tajnu nisam podijelila sa mojom Enom. Ali Enine lazanje su potpuno drugačije od svega što sam ikad...

Okruglice od tikvica i dimljenog sira

Znate one dane kad trebate praviti ručak, a više ne znate šta biste. Da je zdravo, ukusno, a ako imate djecu da pojedu nešto osim krompirića i pizze? U ovom receptu neće znati da su tikvice, apsolutno je jednostavan i pravi se od 4 sastojka. Pri tome kremu/sos pravite...

Riba u soli

Sjećam se kada je Chakula ugledala svjetlo dana, jedna od prvih sugestija je bila da ponudim neki recept za ribu. Pa, trebalo je skoro godinu dana, ali tu je! I bilo je vrijedno čekati. Moj prijatelj Miha iz Ljubljane je gurman i sjajan kuhar. On je iza vrlo...

Rolice sa kremom od limuna ili cimetom

Da vam pravo kažem dugo sam razmišljala o nazivu na našem jeziku, ne znam jesam li uspjela naći odgovarajući. Svakako mislim da svi već znamo o kojem se popularnom i preukusnom desertu radi. Otkad je zima počela planirala sam ga napraviti, ali čini se da me morao...

Noć divljači 3, Restoran Lovac, Sarajevo

Sarajevo je moj rodni grad. Iako sam živjela u inostranstvu i putujem vrlo često, za mene ne postoji ljepši grad od Sarajeva. Nedavno sam pri povratku shvatila da mi uopće nismo svjesni koliko je Sarajevo divno i koliko je malo potrebno da bude...

Blagdanski kolači

Nekako zima i jeste za blagdana i hrane i kolača. Iako se kod nas koriste i riječi praznici i blagdani, ja više volim ovu drugu. Riječ praznici upućuje na nešto prazno, a blagdani na radost, blago, blage dane. U svakom slučaju, vjerujem da ćete ili ste već u toku...

Još jednom, dobrodošlica svim ljubiteljima slatkih i slanih jela, istraživačima drugačije kuhinje, svima koji volite jesti i želite otkriti nova mjesta za uživanje u hrani.

O meni

Ja sam Irma i već 10 godina kuham za porodicu i prijatelje, a prije neke dvije godine počela sam sa fotografisanjem hrane, istraživanjem i prilagođavanjem recepata mom ukusu. Tijekom tog perioda od dvije godine, barem jednom sedmično su me pitali zašto ne pokrenem vlastitu stranicu o hrani. Očito je da sam konačno popustila pritiscima, jer evo vas na mom online gastro magazinu.

Blog

Pored recepata, trudit ću se da vam ponudim i gastro priče sa mojih putovanja. Poseban dio magazina je dio Gastronomad(i), jer vrlo često jedem vani i rado ću s vama podijeliti iskustva i recenzije restorana koje posjetim.

O chakuli

Zašto chakula? Chakula na Swahili jeziku znači hrana. Istovremeno u Dalmaciji, ali i na širem području Mediterana, ćakulati znači opušteno razgovarati, kao što najradije razgovaramo uz dobru hranu, sa dragim ljudima. E pa upravo tako ja zamišljam ovaj moj dio online svijeta i nadam se da ćemo se ugodno družiti uz hranu.