Znate one dane kad trebate praviti ručak, a više ne znate šta biste. Da je zdravo, ukusno, a ako imate djecu da pojedu nešto osim krompirića i pizze?

U ovom receptu neće znati da su tikvice, apsolutno je jednostavan i pravi se od 4 sastojka. Pri tome kremu/sos pravite od kore tikvica. Dakle ništa ne bacamo.

Ovo je još jedan recept sa step by step objašnjenjem i fotografisala sam cijeli proces.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (za 14 okruglica):

– 2 tikvice srednje veličine

– 75 g dimljenog sira

– 75 g prezle

– jaje

– so i biber

Krema od kore tikvica

– kora od 2 tikvice

– 1 supena kašika pavlake

– 1 supena kašika maslinovog ulja

– so i biber

Prvi korak je da tikvice operemo i ogulimo.

Tikvice izerendamo, posolimo i prebacimo u cjediljku da se ocijede. Tikvice će se cijediti nekih 15 minuta, dok pravimo kremu.

Kremu pravimo tako što u blender stavimo koru, pavlaku, maslinovo ulje, so i biber. Kremu probamo i dodali so i biber po ukusu. Kremu ostavimo u frižider.

Nastavljamo s pripremom okruglica. Tikvicama dodamo izerendani dimljeni sir, prezlu, jaje, so i biber. Sve izgnječimo rukom da se poveže u jednoličnu smjesu.

Od smjese pravimo okruglice. Ove su malo veće. Naredni put sam pravila manje i ispalo ih je 19. A vi po volji.

Pečemo na 180°C, 30 minuta.

 

I to je to. Odlične su i za ponijeti na posao za užinu.