Već neko vrijeme vam najavljujem da Chakulina saradnica luta po Aziji i da ću prenijeti neka gastro iskustva. Prvo takvo je iz Seoula i Jeju ostrva u Južnoj Koreji. Ovakve fotografije i različita jela vjerujem da ćete rijetko gdje vidjeti.

Naša saradnica ističe da je hrana poprilično ljuta i da neka od jela imaju vrlo intenzivan miris, što svakako treba vremena za navikavanje. U početku joj se slabo šta sviđalo, ali vremenom se itekako navikla i uživala u svim okusima i jelima.

Jasno vam je da su po našoj saradnici ova jela svakako vrijedna 5 zlatnih kašika, a ako imate pitanja ili savjeta javite se, rado će vas posavjetovati ukoliko je vaša naredna destinacija upravo Južna Koreja.

Dak-galbi ili začinjena pržena piletina popularno je korejsko jelo napravljeno od sjeckane piletine marinirane u gochujang sosu, sa slatkim krompirom, kupusom, perilla listovima, tteokom (rižinim kolačem) i drugim sastojcima. Mnogi dak-galbi restorani imaju okrugle vruće ploče koje su ugrađene u stolove. Listovi salate i perile služe kao povrće s kojim zamotate piletinu (kao wrap). Vjerujem da već po fotografijama vam je jasno da je iznimno ljuto.

Jjinmandu ili knedle pravljene na pari – slično jiaozima u Kini ili gyozi u Japanu, korejske knedle su rezanci punjeni različitim sastojcima. Svinjetina, luk, kupus, mrkve i rezanci mung bean su uobičajeni sastojci unutar ovih preukusnih jastučića. ukusne dobrote. Na fotografijama vidite gdje se prave i kakva je gužva.

Kimchi je vjerovatno najpoznatije jelo korejske kuhinje. Ovo tradicionalno jelo napravljeno je od slanog i fermentisanog povrća, najčešće od napa kupusa i korejske rotkvice, uz razne začine uključujući čili prah, paradajz, bijeli luk, đumbir i jeotgal (slane morske plodove). ] Postoje stotine različitih vrsta kimchija napravljenih od različitog povrća kao glavnih sastojaka. Historijski, kimchi se smještao pod zemljom u tegle kako bi se održavao hladnim i odmrznutim tokom zimskih mjeseci. Sa napretkom tehnologije, nastali su i posebni kimchi frižideri, poput ovog na fotografiji.

Jelo sa naslovne fotografije je Gimbap. Korejsko je to jelo napravljeno od kuhane riže i drugih sastojaka koji se zarolaju u gim (suhe listove morske alge) i služe u dijelovima veličine zalogaja. Jelo se često poslužuje u posudi zvanoj dosirak, podobnoj za izlete ili piknik, te samo jelo može služiti kao lagani ručak zajedno sa danmuji i kimchije. Gimbap je popularna prehrambena hrana u Koreji i inostranstvu.

Na Jeju otoku serviraju vam grilovanu ribu sa raznim prilozima.

A za kraj naravno nešto slatko: korejski zeleni čaj i desert.