Nakon povratka sa Kube, prijatelji su me uglavnom pitali da im pričam kakva je hrana, šta sam jela i jesam li fotografisala.

Naravno da jesam.

Na Kubi sam jela samo morske plodove i ananas. 10 kg ananasa, za doručak, ručak, večeru, užinu. Na Tripadvisor-u sam istražila restorane i skoro sve smo ih posjetili, s tim da je ipak najbolja hrana bila u restoranu koji je nekada bio štamparija i na koji smo slučajno naišli. U svakom slučaju hrana je vrlo ukusna i nećete ostati gladni.

U Trindadu, malom gradu u centralnom dijelu kubanskog otoka, koji je pod zaštitom Unesco-a, obavezno probajte tradicionalno kubansko piće La Canchanchara, rum i 30°C su vrlo zanimljiva kombinacija.

Svakako ga možete pokušati napraviti i kod kuće. Sastojci su sljedeći: med, led, sok od limuna, voda i rum.

Najčešća pitanja koja sam dobila po povratku su: da li bih preporučila putovanje na Kubu, da li je skupo i da li bih opet otišla.

Ja sam osoba koja se doista rijetko vraća na mjesta na kojima sam već bila jer jednostavno toliko je mjesta na svijetu koja još trebam obići da mi je šteta ići opet negdje gdje sam već bila. Kuba je uistinu velika zemlja, tako da vjerovatno iz 3 ili 4 navrata je možete cijelu obići. Vjerujem da će kroz 5 ili 10 godina se Kuba promijeniti ali ne na gore, već svakako na bolje. Taj njihov socijalizam sa primjesama kapitalizma će donijeti dobro i Kubancima da bolje žive, a i turistima koji hoće skuplje platiti ali i kvalitet usluge će se poboljšati. Ne očekujete da jedete za 5 ili 10 EUR jer jednostavno nije tako jeftino.

Sve treba vidjeti i svugdje na svijetu nosić promoliti. Odaberite sunčani period, minimum 2 sedmice vremena, malo više novca nego za prosječni odmor i pripremite oči i aparat na puno šarenila i karipske ljepote na kubanski način. ¡Viva la Cuba!