Kada sam prvi put bila u Portugalu, imali smo sasvim dovoljno vremena, da kao pravi turisti otkrijemo sve brojna lokacije, za jesti naravno.

Ove godine po ponovnom odlasku, tačno sam znala gdje i šta želim da jedem. Također, saputnicima sam mogla dati isprobani utisak da li je nešto baš onako kako tvrdi Trip Advisor. I vjerujte mi uživala sam u ponovnoj posjeti Portugalu.

Saputnike sam kao turistički vodič vodila i pričala sve što sam znala. Ali s obzirom da mi je društvo bilo potpuno #foodie oriented, najdraža su nam bila gastro iskustva.

Na naslovnoj i fotografiji iznad nalazi se Pasteis de Bacalhau – knedle od krompira, sira i bakalara.

Ono u čemu sam posebno uživala u ovoj divnoj zemlji su predjela. Često smo ih uzeli mnoštvo i onda zajedno isprobavali sve što se nađe na stolu.

Najčešće je to bio divan camembert sa medom, kobasice, salata od hobotnice, škampe ili jednostavno meza.

Imala sam priliku probati i niz kanapea i sličnih zalogaja i moram reći da uglavnom su ljepše izgledali nego što su bili ukusni.

U prekrasnoj vinariji Quinta de Sant'Ana uz izvrsno vino poslužili su nam večeru koja nas je iznenadila. Najviše činjenicom da smo za desert dobili tradicionalni portugalski desert rižu na mlijeku, tj. nama dobro poznatu sutliju. Tako da ovaj desert je očito tradicionalan u mnogim zemljama. Ali vino u Portugalu je doista izuzetno.

E prava gozba je odgovorno tvrdim u najboljem restoranu u Portugalu (i šire). Taberna Sal Grosso je mjesto u koje ću se zauvijek vraćati. Uživali smo u prekrasnoj svježoj tuni, repu bivola, zečetini, mojoj omiljenoj salati od narandže, ali i odličnim desertima sa tamnim pivom i kremom od limete.

Slučajno smo naišli i na slastičarnu za koju i New York Times tvrdi da ima najbolju čokoladnu tortu na svijetu. I bila je bombastična!

Zahvaljujem se veselom društvu s kojim sam uživala u okusima Portugala i radujem se da se opet vratim u ovu prekrasnu zemlju.