Sjećam se kad sam prije nekih 6 godina, prvi put ušla u “Franz & Sophie”. Miris raznih čajeva koji me obuzeo na samom ulazu, vjerujem da me je očarao za sva vremena. U mjesecima i godinama nakon, uz ugodan razgovor i savjete vlasnika i sommeliera za čaj Adnana Smajića, upoznavala sam svijet čajeva.

Danas, u kuhinji uvijek imam više od 10 vrsta čajeva i svaku večer završavamo sa drugim čajem. Odlučila sam da vam predstavim nekoliko omiljenih. Nažalost, mirise preko ekrana ne možete osjetiti, ali već prvom posjetom “Franz & Sophie” čajdžinici možete probati neki od čajeva koje preporučujem.

Čajevi koje vam predstavljam su, s lijeva na desno: Udahni duboko, Nar, Nana u listićima, Kalahari, Cvjetna livada i Brusnica special. Sastave i način pripreme možete provjeriti na web stranici čajdžinice.

U tekstu o Trendovima u hrani i piću u 2018. godini, čaj se također ističe kao jedan od trendova. Pored toga, ispijanje čaja je vrlo korisno za naš organizam. Antioksidansi kojima čaj obiljuje pomažu našem organizmu da se zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, ali i kao prevencija od raka. Zeleni čaj se preporučuje sportašima, jer poboljšava izdržljivost mišića. Čaj poboljšava probavu, te smanjuje neke od negativnih efekata pušenja cigareta.

Naša koža se čisti pri konzumiranju čaja i iz vlastitog iskustva mogu reći da u proteklim godinama doista nemam nikakvih problema sa kožom, a posebno kožom lica.

Jedne prilike došla sam kod Adnana na čaj poprilično prehlađena. Čim sam progovorila, Adnan mi je spremio “Udahni duboko” rekavši da popijem prije spavanja. Čaj je poprilično sladak i šećer vam sigurno ne treba. Organski je i sljedećeg sastava: kora slatkog drveta, kineski cimet, komadići đumbira, komorač, klinčići, biber, peršin, listovi bosiljka. Najbolje od svega je što sam se ujutro probudila i ni traga ni glasa prehladi.

“Cvjetna livada” je pravi domaćinski, biljni čaj. Svaki put kada ga napravimo ne znamo koji će ukusi prevladati i koje će boje biti, jer ovisi čega više u kašiku zahvatimo. Čaj sadrži brojne livadske biljke.

S obzirom da su rijetki čajevi koje nisam probala (crne čajeve baš i ne volim), kad dođem u “Franz & Sophie”, uvijek pitam šta ima novo od moje posljednje posjete. Rooibos “Kalahari” je tek stigao, pa ni naljepnicu nisu stigli napraviti. Rooibos pomaže liječenju glavobolja, nesanice, alergija dakle idealan skoro uvijek, a posebno u predstojećem proljetnom periodu.

O čajevima bih mogla referate pisati, ali neću. Pozivam vas da skoknete do ove vrhunske čajdžinice i uživate u mirisima i okusima.

Zašto 4 zlatne kašike? Imala sam priliku posjetiti “Čajnu hišu” u Ljubljani. To jedan poprilično velik prostor u kome možete popiti čaj, kupiti čajeve i pribor, ali i pojesti odličan doručak, kolač i svašta nešto. Mislim da “Franz & Sophie” zaslužuje veći prostor i proširenje ponude i vjerujem da će se to i desiti. Ostavljam 5 zlatnih kašika za posjetu takvom proširenom prostoru i uživanju u svemu što će imati da ponudi.