Sjećam se kada je Chakula ugledala svjetlo dana, jedna od prvih sugestija je bila da ponudim neki recept za ribu. Pa, trebalo je skoro godinu dana, ali tu je! I bilo je vrijedno čekati.

Moj prijatelj Miha iz Ljubljane je gurman i sjajan kuhar. On je iza vrlo popularnog Instagram naloga Luda kucha. Tamo ga vidim kako kuha razne vrste delicija, uključujući i ovaj recept.

Zamolila sam Mihu da podijeli njegov recept, kako bismo ga svi mogli pripremiti kod kuće. Javite mi koliko je ukusno.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci (za 3 osobe):

– 3 brancina srednje veličine

– 2,5 kg soli

– 190 ml vode

– 6 kriški limuna

– 3 grančice ruzmarina

Preliv od bijelog luka:

– bijeli luk (cijela glavica)

– maslinovo ulje

– grančice timjana

– pavlaka

Prilog – salata od cikorije

– 1 češanj bijelog luka

– so

– bučino ulje

– Acceto balsamico

– 1 veći krompir

– 1 cikorija Treviso ili Chioggia

Pripremamo prilog. Ogulimo krompir i isječemo ga na male komadiće. Kuhamo ih u slanoj vodi na srednjoj/visokoj temperaturi, dok se ne skuhaju. Uklonimo višak vode, stavimo kuhani krompir u zdjelu za salatu, a zatim i 1 češanj bijelog luka, bučino ulje, so i Acceto balsamico. Izmiješamo sastojke i ostavimo da se malo ohladi. Prije posluživanja dodamo cikoriju Treviso ili Chioggia.

Pripremamo preliv od bijelog luka.

Zagrijemo pećnicu na oko 160°C.

Odrežemo vrh glavice bijelog luka, stavimo bijeli luk okrenut prema dnu u posudu otpornu na pećnicu. Pospemo sa malo maslinovog ulja, timjanom, soli i biberom.

Pečemo na 160°C, 50 do 60 minuta. Ostavimo da se malo ohladi i sklonimo kožu sa bijelog luka. Pečeni bijelu luk sitno isjeckamo, dodamo malo maslinovog ulja, kašičicu pavlake i začinimo solju, biberom i timjanom.

Pripremamo glavno jelo.

Očistimo brancin, posolimo ih iznutra i stavimo 2 kriške limuna i grančicu ružmarina.

Pomiješamo so sa vodom. Dobit ćete teksturu poput snijega. Stavimo ⅓ smjese u tepsiju i formiramo tanki sloj soli.

Postavimo brancine na so i pokrijemo ih ostatkom soli. Uvjerite se da je sve pokriveno solju. Stavimo pladanj u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 ° C, 25 – 30 minuta. Prije posluživanja upotrijebimo kašiku i nježno slomimo koru od soli. Budite nježni, ne uklanjajte kožu dok potpuno ne uklonite so.

Uživajte u ovom ukusnom jelu!

Miha, hvala ti!