Da vam pravo kažem dugo sam razmišljala o nazivu na našem jeziku, ne znam jesam li uspjela naći odgovarajući. Svakako mislim da svi već znamo o kojem se popularnom i preukusnom desertu radi.

Otkad je zima počela planirala sam ga napraviti, ali čini se da me morao inspirisati pravi snježni dan.

Također, kremu od limuna sam pravila za drugi kolač, ali da znate kako dobro ide ovdje. Njam! Svakako da rolice možete napraviti i klasične sa cimetom.

Ovo je još jedan recept sa step by step objašnjenjem i fotografisala sam cijeli proces.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (za 12 manjih rolica):

Tijesto

– 250 g brašna

– 1/2 pakovanja kvasca

– 20 g šećera

– prstohvat soli

– 120 ml mlijeka

– 20 g putera

– 1 jaje

Krema od limuna

– sok od 2 veća limuna

– naribana korica 1 limuna

– 145 ml mlijeka

– 50 g šećera

– 1 supena kašika gustina

– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije

– 1 kafena kašika kurkume, za boju

Cimet punjenje

– 2 supene kašike šećera

– 2 supene kašike cimeta

– 20 g putera

Pripremamo tijesto. Pomiješamo 150 g brašna, kvasac, šećer i so. Dodamo toplo mlijeko, istopljeni puter i jaje. Dodamo ostatak brašna. Tijesto možemo miješati mikserom ili rukom. Trebamo dobiti tijesto koje je mekano, ali se ne lijepi za prste. Tijesto premažemo sa 1 kafenom kašikom ulja, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu 1 sat da nadođe.

Pripremamo kremu. Sve sastojke stavimo u šerpu i zagrijavamo dok se krema ne počne zgušnjavati. Sklonimo i ostavimo u frižider da se smjesa ohladi.

Kada je tijesto nadošlo razvaljamo ga u obliku pravougaonika. Ukoliko pravimo rolice sa dva punjenja, podijelimo tijesto.

Jedan dio tijesta premažemo sa kremom od limuna. Ostavimo nešto kreme za serviranje.

Drugi dio tijesta premažemo puterom, a zatim pospemo cimetom i šećerom.

Tijesto zavijemo u rolat po dužini i isječemo.

Posudu za pečenje premažemo uljem i pospemom brašnom. Poredamo rolice. Ostavimo 30 minuta da nadođu.

Pečemo na 175°C, 30 minuta.

 

Pečene rolice ostavimo da se ohlade. Prije serviranja premažemo sa ostatkom kreme od limuna.

Idealan desert za popodnevnu kafu ili čaj.