Baklava je slastica za koju svaka kuća ima svoju tajnu. I dok je svijeta i vijeka svaka nana će imati recept koji se prenosi s koljena na koljeno. Ima tu nečeg svakako, jer iako sam kao djevojčica samo gledala nanu kako slaže jufku po jufku i pravi agdu, ostane vam to pa već nekoliko godina i sama od oka pravim tirit, a za agdu ipak imam tačne mjere.

Ono što vam mogu obećati jeste da baklavu doista uoće nije teško napraviti, ustvari je tajna u pečenju na adekvatnoj temperaturi, strpljenju i dobroj agdi. A sve to ima u ovom receptu. Stavila sam i fotografiju sheme kako da izrežete baklavu, pa da vam ispadne kao moja na fotografiji.

Također, imajte na umu da je tirit potrebno napraviti noć prije.

Vrijeme pripreme: 120 minuta

Sastojci:

Tirit

– 300 gr brašna

– 2 jajeta

– 150 gr maslaca

Baklava

– 2 pakovanja jufki

– 700 gr mljevenih oraha

– 300 gr sjeckanih oraha

– 250 gr maslaca

– 2 kg šećera

– 1800 ml vode

– cimet

– sok od 1/2 limuna

Postupak pripreme:

Pravimo tirit. Zamjesimo sastojke u posudi i onda dio po dio stavljamo u multipraktik. Trebamo dobiti mrvice (poput krušnih mrvica). Rasporedimo ih po tepsiji i ostavimo preko noći da se suše.

Pripremamo baklavu. Jufke stavimo na sto i na njih stavimo tepsiju kako bismo nožem oko tepsije isjekli jufke na potrebnu formu.  Tepsiju premažemo istopljenim maslacem, stavimo prvu jufku i premažemo je maslacem. Ponovimo postupak sa još 4 jufke. Na petu jufku stavimo polovinu pripremljenog tirita. Zatim ponovimo postupak sa jufkama. Nakon 5 jufki premazanih maslacem stavimo sloj mljevenih i sjeckanih oraha. Ponovimo postupak sa jufkama, pa stavimo drugi sloj tirita. Ponovimo postupak sa jufkama i stavimo sloj sa orasima. Posljedni put ponovimo postupak sa jufkama (stavimo 7 jufki da možemo skinuti ukoliko neke ispucaju na vrhu). Posljednju jufku obilno premažemo maslacem i izrežemo baklavu.

Baklavu možemo rezati klasično ili u obliku pahuljice (kao na fotografiji). Postupak za takvo rezanje je sljedeći: napravimo vertikalni rez na pola tepsije, zatim horizontalni rez – tako da dobijemo četvrtine. Svaku četvrtinu prerežemo na pola vertikalno. Svaku od četvrtina režemo paraleno dva puta sa prvim rezom i dva puta sa drugim rezom.

Baklava se peče na 160°C oko 90 minuta.

U međuvremenu pripremimo agdu. Šećer i vodu stavimo da kuha oko 60 minuta. Nakon 45 minuta dodamo cimet po želji i sok od pola limuna.

Bitno je da agda bude mlaka kada njome zaljevamo baklavu.

Javite šta kažu ukućani!

P.S. Ako se pitate zašto Sarajevska baklava: jer samo baklava s tiritom može nositi epitet sarajevska.