Imam jednu tajnu da podijelim s vama. Ja nisam voljela klasične mesne lazanje. Jednostavno mi nisu bile ukusne, tako da uvijek pravim lazanje sa špinatom.

Međutim, tu tajnu nisam podijelila sa mojom Enom. Ali Enine lazanje su potpuno drugačije od svega što sam ikad probala. Pojela sam porciju u jednom dahu i naravno odmah zamolila Enu da podijeli recept sa čitateljicama/ocima Chakule.

Ena kaže da je njen recept proizašao iz toga da je vječito slušala o komplikacijama oko pravljenja lazanja. Međutim, ona ih pravi na vrlo jednostavan način barem jednom sedmično za porodicu i prijatelje. Ova potražnja za Eninim lazanjama znači samo jedno: preukusne su.

Ena se dodatno potrudila te napisala step by step objašnjenjem i fotografisala cijeli proces.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– kore za lazanje

– parmezan

Crveni sos:

– 1 glavica crvenog luka

– 1 veća mrkva

– 500 gr mljevenog junećeg mesa

– 500 ml paradajz sosa (Ena preporučuje dm Bio paradajz sos)

– so, biber, origano

Bešamel sos:

– 3 supene kašike ulja

– 30 gr maslaca

– 5 supenih kašika brašna

– 1 l mlijeka

– so i muškatni oraščić

Pripremamo crveni sos. Propržimo na ulju sitno isjeckani crveni luk i jednu veću izrendanu mrkvu. Dodamo pola kg faširanog junećeg mesa i sve dinstatamo dok meso ne izgubi crvenu boju. Posolimo i pobiberimo. Dodamo paradajz sos. Sve začinimo sa origanom, soli i bibero. Pustimo sve da se krčka oko 5 minuta.

Pripremamo bešamel sos. U većoj šerpi na ulju istopimo maslac. Dodamo 5 kašika brašna i kratko propržimo (smjesa treba izgledati kao na fotografiji). Lagano dodajemo mlijeko i miješamo neprestano (ne brinite se što će se smjesa zgusnuti kad dodate mlijeko). Nastavimo dodavati mlijeko i miješamo pjenjačom kako ne bi bilo grudvica (ukoliko i bude pokoja grudvica, bez brige, neće se ni primijetiti). Dodamo so i muškatni oraščić.

Napomena: Bešamel sos treba biti više rijedak nego gust.

I da, skoro smo gotovi. Potrebno je još da složimo lazanje. Bitno je oba sosa probati da li su dovoljno začinjeni. Lazanje se ne mogu naknadno začiniti, tako da nemojte zaboraviti probati.

Ena slaže lazanje na sljedeći način:

  • Na dno tepsije bešamel sos
  • Kore za lazanje
  • Bešamel sos
  • Crveni sos
  • Bešamel sos
  • Kore za lazanje
  • Besamel sos
  • Crveni sos
  • Bešamel sos
  • Kore za lazanje

..

  • Na kraju završavam sa bešamel sosom
  • Izrendati parmezan na vrhu

Lazanje staviti u već zagrijanu pećnicu 30 – 45 min na 180 stepeni. I pokušati dočekati da se ohlade.

Hvala Ena na sjajnom receptu!