Znate ono najteže pitanje dana: šta ćemo danas za ručak? Najčešće je muka upravo ideja šta napraviti. Wok je jedno od mojih omiljenih jela. Činjenica je da u wok tavu možete staviti mnogo (ili malo) svježih namirnica i vrlo brzo (i bez puno posuđa) imate jako ukusan i hranjiv obrok.

Osnova oba wok-a o kojim vam pišem jesu bukovače. Gljive koje vrlo lako zamijene meso u obroku. U jednoj varijanti sam dodala povrće, a u drugoj rižu.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci (1. varijanta):

1 pakovanje bukovača

1 crvena paprika

1 žuta paprika

1 zelena paprika

1 veća mrkva

1 Granny Smith jabuka

začini po želji

20 g putera

Sastojci (2. varijanta):

1 pakovanje bukovača

1/2 šolje riže

1 veća mrkva

začini po želji

20 g putera

Postupak pripreme:

Ono što karakteriše wok jeste da svi sastojci trebaju biti približno jednako izrezani na trakice (tj. žilijen način rezanja), te da povrće stavljamo pred kraj kako bi zadržalo hrskavost.

Wok tavu zagrijemo dobrih 5 minuta, toliko da baš vrela. Stavimo ulje i puter u tavu i dodamo izrezane bukovače. Začinimo po želji (kod mene je to bijeli luk, so i biber).  Drvenom kuhačom miješamo bukovače tako da se ravnomjerno isprže. Dodamo mrkvu, a zatim i paprike. U prosjeku nakon 15 minuta jelo je gotovo. Po želji dodamo Granny Smith jabuku jer se njena kiselost odlično slaže sa ostalim okusima.

U drugoj varijanti, prethodno skuhamo rižu. Zatim zagrijemo wok tavu, stavimo ulje i puter te dodamo bukovače, začinimo po želji te dodamo mrkvu. Kada je wok spreman dodamo rižu i sve pomiješamo.

I to je to, jako brzo imate 2 odlična obroka.