Tikve su u sezoni. Imate ih kupiti svakakvih, ovisno o tome šta planirate praviti. Ja sam kupila tikvu od 3,5 kg, slatku baš za kolače.

Za kolače od tikve osnova je pire od tikve. Kod nas se konzerviran ne prodaje, a možda je i bolje tako (zdravije sigurno jeste). Jer onda kupite tikvu i napravite pire. A zatim i ovaj super kolač.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

Biskvit

– 300 g petit keksa

– 150 g putera

– 2 kafene kašike ekstrakta vanilije

Krema od tikve

– 2 jajeta

– 200 g smeđeg šećera

– 100 ml mlijeka

– 300 g pirea od tikve

– 1 kafena kašika cimeta

– 1 kafena kašika đumbira

– ½ kafene kašike muškatnog oraščića

Preliv

– 50 g smeđeg šećera

– 150 g sjeckanih oraha

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 180°C.

Tikvu isječemo na četvrtine, stavimo na papir za pečenje i u tepsiju. Pečemo 50 minuta. Tikva će omekšati značajno, te kašikom vadimo komade tikve i stavljamo ih u blender i miksamo. Pire spremimo u posude i stavite u frižider. Od moje tikve sam dobila oko 1,5 kg pirea.

Pripremamo smjesu. Petit keks usitnimo u multipraktiku. Pomiješamo keks, puter i ekstrakt vanilije. Puterom premažemo tepsiju promjera 30×20 cm. Biskvit pečemo 10 minuta.

Pripremamo kremu od tikve. Pomiješamo jaja, šećer, mlijeko, pire i začine.

Biskvit izvadimo iz pećnice i prelijemo sa kremom od tikve. Kolač pečemo 20 minuta.

Pomiješamo šećer i orahe. Izvadimo kolač i nanesemo orahe i šećer. Vratimo u pećnicu na još 15 minuta.

Izvadimo kolač, ostavimo da se ohladi i uživamo u jesenjim slatkim zalogajima!