Zimi comfort food za doručak se čini nekako prirodnim. Vjerujem da su tijekom vašeg kao i mog odrastanja prženice bile česte za doručak. Ostane hljeba pa da se ne baci.

Nazvala sam mamu i rekla joj: pripremam slatke prženice za doručak, donijet ću kod tebe pa ćemo ispeći. Bila je sumnjičava sve vrijeme jer kako to slatke prženice. Međutim, kad sam izvadila vruć komad doručka/kolača bila je apsolutno oduševljena.

Mekano, sa hrskavim vrhom, medenim dnom, a opet ne preslatko. Vjerujte mi: ne može bolje od ovog!

Vrijeme pripreme:  60 minuta

Sastojci:

50 ml meda

100 g smeđeg šećera

85 g putera, istopljenog

8 jaja

500 ml mlijeka

100 ml soka od narandže

1 supena kašika ekstrakta vanilije

1 supena kašika cimeta

1/4 kafene kašike muškatnog oraščića

1/2 kafene kašike soli

1 hljeb

1-2 supene kašike šećera

džem od malina

šlag, za serviranje

Postupak pripreme:

Vatrostalnu posudu ili neku tepsiju premažemo puterom.

U posudi pomiješamo med, šećer i puter, te smjesu nanesemo na dno posude za pečenje.

U drugoj posudi umutimo jaja, mlijeko, sok od narandže, cimet, muškatni oraščić, ekstrakt vanilije i so. Svaku šnitu hljeba uronimo u smjesu i dopustimo da se “dobro napije” i poredamo u posudu. Preostalu smjesu prelijemo preko poredanih šnita u posudi za pečenje.

Pokrijemo i ostavimo u frižider na 1 sat ili preko noći.

Pećnicu zagrijemo na 190°C. Šećer pospemo preko prženica i pečemo 45-50 minuta. Ukoliko vrhovi počnu prerano rumeniti, pokrijemo posudu 20-tak minuta sa aluminijskom folijom, a zatim je uklonimo do kraja pečenja.

Serviramo sa džemom od malina i šlagom.

Sladak i ukusan vikend vam želim!