Vikend je pred vratima i imam odličan recept za nedjeljni ručak. Ovaj recept imam već nekoliko godina i postojao je period kad smo svake sedmice barem jednom ih jeli i onda smo se zasitili. Pa smo ih se ponovo sjetili i bili ovisni. Onda ih se opet zasitili i sada su opet na meniju. Tako da znate da kad jednom probate, pojest ćete sve pred vama i jedva čekati da opet napravite. A ovaj recept će vam postati porodično nasljeđe.

Recept je vrlo jednostavan i tajna je u marinadi. Ako ih stavite marinirati u subotu uvečer za nedjeljni ručak, pazite da ne odgrizete svoje prste jedući.

Vrijeme pripreme: 75 minuta + vrijeme mariniranja

Sastojci (za 4 osobe):

2 kg pilećih krilaca

200 ml soja sosa

sok od 4 narandže

2 supene kašike meda

100 ml ulja

1 kafena kašika čilija u prahu

1 kafena kašika đumbira

1 kafena kašika bijelog luka

1/2 kafene kašike kurkume

Postupak pripreme:

Marinadu pripremamo idealno dan prije (ili nekoliko sati prije). Narandže iscijedimo, dodamo soja sos, ulje, med, začine i sve dobro promiješamo. Krilca operemo i stavimo u posudu te prelijemo sa marinadom. Posudu prekrijemo aluminijskom folijom i ostavimo u frižideru.

Pećnicu zagrijemo na 180°C. Krilca poredamo u vatrostalnu posudu (možemo uzeti veću jer je potreban prostor za okretanje krilaca). Posudu pokrijemo aluminijskom folijom i pečemo 30 minuta. U međuvremenu ostatak marinade zagrijavamo, iskuhavamo dok ne dobijemo gušću smjesu. Nakon 30 minuta skinemo foliju i 15 minuta pečemo krilca. Nakon 15 minuta krilca okrećemo na drugu stranu i premazujemo sa marinadom. Pečemo 15 minuta. Posljednjih 15 minuta okrenemo na prvobitnu stranu i opet premažemo marinadom.

Uz krilca pripremamo pekarski krompir ili prilog po želji.

Ugodan i ukusan vikend vam želim.