Moram vam nešto priznati. Ja uopće ne volim štrudle. Osim ove. A ova je jedina štrudla koju trebate voljeti i najbolji recept ikad.

Vjerujem da se kao i ja ovih dana „predozirate“ trešnjama. Jer ipak su u sezoni u junu. Ovaj recept je star najmanje 50 godina i još nikada nije iznevjerio. Vrlo jednostavno, tradicionalno, a opet moderno jer sve će se oduševiti da ste baš štrudlu sa trešnjama napravili.

Ja ću je praviti u četvrtak, pa ako ste za na Instagram stories vas vodim korak po korak kako je napraviti.

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

– 1 pakovanje tijesta za savijače

– oko 750 g trešnji

– 3 čvrsta jogurta

– 1,5 čaše šećera

– 1,5 čaše griza

– 1 čaša ulja

– 1 vanilin šećer

– 1 prašak za pecivo

– 100 g putera

– 2 supene kašike mlijeka

Postupak pripreme:

Trešnje očistimo od košpica, opreremo i ostavimo u cjediljci da se ocijede. Pomiješamo jogurt, šećer, griz, ulje, vanilin šećer i prašak za pecivo u jednoličnu smjesu pjenjačom. Na tepsiju stavimo papir za pečenje, a pećnicu uključimo na 190°C.

Slažemo na sljedeći način: 1. list kore za savijaču premažemo sa 5 kašika jogurt smjese, stavimo 2. list kore za savijaču, pa opet 5 kašika smjese. 3. list kore za savijaču, pa opet 5 kašika jogurt smjese premažemo. Stavimo preko toga 4. list kore za savijaču, pa po njemu rasporedimo polovinu pripremljenih trešanja i malo ih poškropimo s par kapljica ulja. Sve pažljivo savijemo u roladu i prebacimo na tepsiju. Isti postupak ponovimo za još jednu štrudlu.

Štrudle pečemo u ugrijanoj pećnici ukupno 40-45 minuta. Nakon 15-tak minuta pečenja, kistom premažemo štrudlu otopljenim maslacem kojem smo dodali malo mlijeka. Premazivanje ponovimo još 1-2 puta do kraja pečenja.

Pečenu štrudlu izvadimo iz pećnice, još jednom premažemo sa malo otopljenog maslaca + mlijeka, te pokrijemo krpom da kore malo omekšaju.

Pokušajte se strpiti da se barem malo ohlade.