Znate kako, ja sam odlučila: bez obzira kakvo je vrijeme vani to ne znači da se ne trebamo uveseljavati divnim poslasticama sa sezonskim voćem.

Reći ću vam zašto je ovaj tart tako fin. Divna hrskava korica, osvježavajuća krema i svježe preukusne jagode. Prodato? Mah, itekako!

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

za tijesto

– 50 g integralnog brašna

– 50 g brašna

– 25 g zobenih pahuljica

– 25 g mljevenih badema

– prstohvat soli

– 50 g putera

– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

– 1 jaje

– 1 kašika hladne vode

za kremu

– 150 g grčkog jogurta

– 150 g krem sira

– 25 g šećera u prahu

– rendana kora 1 limuna

– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

– jagode

– 1 supena kašika meda

Postupak pripreme:

Pripremamo tijesto. Sve sastojke stavimo u blender da se sjedine. Tijesto oblikujemo rukama. Zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo u frižider 20 minuta da se stegne. Nakon što je tijesto odstajalo, izvadimo iz frižidera i razvaljamo na papiru za pečenje. Pećnicu zagrijemo na 160°C. Kalup premažemo uljem. Tijesto prebacimo u kalup za tart promjera 24 cm. U ovom slučaju ja sam koristila dva manja kalupa promjera po 12 cm. Od tijesta odvojimo kuglicu te koristimo kako bi utisnuli tijesto u rebraste stranice kalupa. Tijesto u tartu prekrijemo papirom za pečenje u koji stavimo suhi grah. Pečempo 15 minuta. Izvadimo papir i grah te ostavimo tijesto još 5 minuta u pećnici. Tijesto izvadimo i ostavimo da se ohladi.

Pripremamo kremu. Pomiješamo jogurt i sir, prosijemo šećer u prahu, te dodamo koru limuna i ekstrakt vanilije.

Ohlađeno tijesto stavimo na tanjir, te nanesemo kremu. Očišćene jagode rasporedimo tako da su vrhovi jagoda okrenuti prema gore. Jagode premažemo sa kašikom meda pomiješanom sa pola kašike vruće vode.

Ukrasimo sa listićima nane i koricom limuna.

Sve vam je jasno. Još samo ljeto da prizovemo ovom divnom slasticom.