Dok zlatna jesen još traje, pažnju su mi privukle velike tikve u obližnjoj trgovini. Mislim da recepata s tikvom nikad nije previše, a ovaj je pravi za nedjeljno popodne.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

– 200 gr brašna

– 110 gr smeđeg šećera

– 1 čajna kašika sode bikarbone

– 1/4 čajne kašike praška za pecivo

– 1/2 čajne kašike soli

– 1 čajna kašika muškatnog oraščića

– 2 čajne kašike cimeta

– 1/2 čajna kašika đumbira

– 2 kašike meda

– 1 čajna kašika ekstrakta vanilije

– 2 jajeta

– 200 ml pirea od tikve

– 70 ml mlijeka

– 100 ml kokosovog ulja

Postupak pripreme:

Postupak pravljenja pirea od tikve je opisan ovdje.

Brašno, šećer, so, sodu bikarbonu i začine stavimo u posudu i prmiješamo. Dodamo jaja, mlijeko, ekstrakt vanilije, med, kokosovo ulje i pire od tikve. Smjesu sjedinimo pjenjačom.

Papir za pečenje stavimo u kalup za hljeb i prebacimo smjesu. Po želji mogu se ubaciti sjemenke tikve.

Kolač pečemo 30 minuta na 175°C. Nakon 30 minuta pokrijemo alumnijskom folijom i pečemo još 15 minuta.

Uživajte uz čaj ili kafu.